Notícies
Aquí trobareu les notícies relacionades amb les activitats d'ASPACE.
Acció Solidària de Sant Joan de Déu, col·labora amb els serveis d'atenció diürna i residencials de la Fundació Aspace Catalunya, fent una donació de 700 euros destinada a l'activitat de teràpia assistida amb gossos.
Acció Solidària del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, és una iniciativa dels Serveis de Rehabilitació Comunitària del Baix Llobregat. Professionals i persones usuàries, participen de diferents tallers de confecció de treballs manuals, com ara enquadernació i confecció de llibretes i articles de paper, objectes de bijuteria, ninots de drap brodats, articles de cuir..., que posteriorment es venen a mercats i fires.
Amb la recaptació de les vendes es decideix, de manera assembleària, a quins projectes solidaris es destinaran aquests diners. Així es faciliten espais per a la solidaritat, que fan possible una relació directa amb organitzacions sense ànim de lucre.
En aquesta ocasió, un dels projectes escollits, ha estat el programa de teràpia assistida amb gossos dels Serveis d'atenció diürna i residencials de la nostra entitat.
Des de la Fundació Aspace Catalunya, conjuntament amb el projecte "Tan Amigos", fa molts anys que treballem la teràpia assistida amb gossos, una activitat que desperta molt interès entre les persones usuàries. La interacció amb animals, i la motivació i sensació d'oci que aquesta genera, permet un treball terapèutic que potencia diverses habilitats i millorar la qualitat de vida.
El terapeuta de teràpia assistida amb gossos, conjuntament amb diversos professionals de l'entitat, dissenyen les sessions, per tal de treballar objectius personalitzats i específics en diferents àrees, com ara l'estimulació sensorial, la coordinació motora, la mobilitat funcional, la concentració, la memòria, la comunicació, les habilitats socials , les habilitats afectives, la motricitat fina i la relaxació.
Per recollir el donatiu, ens vàrem trobar amb les persones usuàries i professionals dels Serveis de Rehabilitació Comunitària del Baix Llobregat a l'Ateneu d'Entitats Pablo Picasso de Viladecans. El Raúl i l'Arantxa van ser els encarregats de recollir el xec, en representació dels Serveis d'Atenció diürna i residencials d'Aspace i, aprofitant l'ocasió, van compartir els objectius i beneficis d'aquesta teràpia, així com la seva experiència.
Finalment, es va fer un coloqui o, tots plegats, vam poder compartir converses i vivències. Un acte molt emotiu que ens permet conèixer altres serveis i iniciatives, fer xarxa, i enriquir-nos uns dels altres. Agraïm la donació!
Seguir llegint >>
Els anys d'experiència de les treballadores del CDIAP d'Aspace, conjuntament amb l'EAP de Sants-Montjuïc, ha quedat plasmat en la presentació del pòster "Compartir i comprendre als nens i nenes amb TEA. Un projecte CDIAP-EAP-Escola".
El Taller TEA sorgeix ara fa 12 anys, a partir del cas concret d'un infant amb autisme que havia d'iniciar educació infantil 3. Els diferents punts de vista que es van posant de manifest entre CDIAP i EAP, habituals per la col·laboració que es duu a terme entre els dos serveis, van plantejar noves vies o maneres d'afrontar aquesta escolaritat, tractant d'incorporar un treball més pròxim a la realitat en el context escolar.
Des d'aquell moment s'inicia el taller, que es duu a terme en diferents escoles públiques del districte de Sants-Montjuïc, al llarg d'un curs escolar. Aquest consisteix en 6 sessions, d'1 una hora i mitja cadascuna, amb la participació de tot l'equip educatiu d'infantil del centre, dues referents de l'EAP, i dues psicòlogues del CDIAP d'Aspace -una de les quals és la referent del cas-.
En aquestes sessions s'inicia un recorregut des de la teoria, amb una introducció al Trastorn de l'espectre autista, passant pels aspectes emocionals que el contacte directe amb aquests nens suscita a les mestres, i enllaçant experiències que van dotant a l'equip docent d'una major comprensió del funcionament mental de l'infant amb TEA.
Un dels pilars del taller és aquest acompanyament emocional, ja que permet a les mestres expressar les seves inquietuds sobre el dia dia a l'escola (frustració, impotència, incomprensió, estranyesa, immobilisme...) i, en quedar recollides, poden transformar-se en un coneixement més profund que permeti activar idees i recursos propis.
Un dels objectius principals del taller és, justament, la CONFLUÈNCIA del món clínic i l'educatiu. Partim d'un cas concret, però, així i tot, aquest permetrà generar coneixement, i incorporar estratègies i recursos per a altres infants amb diagnòstic TEA.
L'estructura i durada en el temps del TALLER, un curs sencer, permet la germinació de la comprensió i la millora del tracte. Citant a Rafael Villanueva, "el tractament del nen amb TEA hauria de ser integral i especialitzat (...) hauria d'incorporar el tracte que rep en els diferents entorns on es troba (família, escola, oci)".
Aquesta confluència entre aquests dos mons (educatiu i clínic) afavoreix la PERMEABILITAT de coneixements i la complementarietat tracte-tractament.
En realitat, ens movem en territoris amb fronteres diverses (disciplines, equips, la xarxa de professionals i serveis, etc.) on la més difícil de superar és la del mateix trastorn.
Seguir llegint >>
Durant les últimes setmanes, estudiants del Grau Superior de Condicionament Físic de l'Institut de l'Esport de Barcelona, han participat de les sessions d'Esport per a Tots
Aquestes últimes setmanes, diferents grups d'estudiants de l'IEB, han visitat les instal·lacions de la Fundació Aspace Catalunya. En aquestes visites, han pogut observar les activitats que duem a terme amb les persones usuàries dels diferents centres de l'entitat. Per altra banda, els estudiants han participat activament en les sessions d'Esport per a Tots, dissenyant una activitat i posant-la en marxa.
Valorem molt positivament aquesta experiència, ja que creiem que és important que futurs professionals del sector de l'activitat física coneguin, ja des de la seva etapa formativa, les necessitats específiques dels diferents col·lectius que formen part de la societat.
A més, gràcies a aquesta iniciativa, les persones usuàries de l'entitat, no només van dur a terme activitats dissenyades per a millorar la seva condició física, sinó que van treballar la socialització. Una experiència enriquidora per ambdues parts!
Seguir llegint >>
L'objectiu d'aquesta publicació és difondre i conscienciar a la ciutadania sobre els drets de les persones amb discapacitat, així com facilitar al col·lectiu els instruments necessaris per a conèixer i garantir els seus drets fonamentals.
El document, que es pot consultar en línea, està relacionat amb el Pacte Nacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat. En aquest sentit, la normativa catalana s'adapta als principis i requeriments de la Convenció Internacional de les Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat –Nova York, 13 de desembre de 2006-, ratificats per l'Estat Espanyol.
El nou Codi garanteix que la normativa de Catalunya s'orienti a erradicar la discriminació de les persones amb discapacitat en tots els àmbits, així com a promoure la igualtat d'oportunitats i l'autonomia personal, social i laboral, per avançar cap a una societat més inclusiva i solidària.
Per tal de donar una resposta integral a les necessitats del col·lectiu, el document se centra en tots els àmbits d'actuació, com ara el dret civil i administratiu, la mobilitat i el transport, l'urbanisme, l'arquitectura i l'habitatge, el comerç i l'oci entre d'altres. L'exercici dels drets i les llibertats fonamentals, la participació efectiva en la vida quotidiana i l'apoderament de la persona i la seva família, són l'eix central d'aquesta iniciativa.
Seguir llegint >>