Notícies
Aquí trobareu les notícies relacionades amb les activitats d'ASPACE.
El dia 13 de desembre de 2022, la Sílvia Alba, treballadora social de la Residència i del Centre diürn i ocupacional Montjuïc d'Aspace, experta en ètica aplicada a l'acció social i psicoeducativa, i membre de ERAE (espai de reflexió i acció ètica) de Dincat, i la Mónica Platas, Responsable de Drets i Suport a l’exercici de la capacitat jurídica de Dincat, han realitzat una Xerrada taller sobre el dret a la intimitat en persones amb discapacitat. L’acte s’ha realitzat de forma online i ha comptat amb més de 50 persones assistents, de diferents entitats que treballen per a l’atenció de persones amb discapacitat intel·lectual.
La xerrada s’ha dividit en tres blocs. El primer de tots, impartit per la Silvia Alba, s’ha centrat en el dret a la intimitat de les persones amb discapacitat des d’una perspectiva ètica. La intimitat és un dret reconegut i fonamental però és molt fàcil vulnerar-lo i més en persones que tenen una manca manifesta a l’hora de comunicar-se.
Per fomentar la seva autonomia i felicitat hem de vigilar de respectar les diferents vessants que formen part de la seva esfera d’intimitat. Per aquesta raó és important proporcionar espais individuals i tranquils per a totes les persones que es troben en aquesta situació. Les persones a càrrec de les seves atencions han de respectar la seva integritat i saber en quin moment precisen estar soles, quan volen estar acompanyades i amb qui volen compartir aquests espais. La necessitat a la intimitat també inclou la sexualitat, en aquest sentit, la Sílvia Alba ha comentat que “a vegades les persones amb discapacitat es perceben com a asexuades per part de les famílies i els cuidadors. Quan es nega el dret a la seva intimitat apareixen conductes inadequades com l’exhibicionisme”.
El segon bloc ha tractat sobre les diferents lleis que regulen el dret a la intimitat de les persones recollits per la Organització de les Nacions Unides, per la Unió Europea i l’estat espanyol. Aquesta part ha anat a càrrec de la Mónica Platas i ha posat sobre la taula en quin marc s’han de regir els cuidadors de les persones amb diversitat funcional per respectar el dret a la intimitat i a quines institucions s’han de redirigir si es contempla alguna vulneració.
Finalment, el tercer bloc ha tractat sobre l’aplicació pràctica del dret a la intimitat per ajudar a posar-ho en pràctica amb persones amb discapacitat. La Sílvia Alba ha posat exemples pràctics, exercicis i dinàmiques per realitzar amb els usuaris. Ha sigut la part més enfocada als cuidadors i d’un valor més pràctic, remarcant el paper que tenen per a fer entendre als usuaris que tenen dret a la intimitat i com exercir-ho. Alguns dels exemples que ha posat la Sílvia per adequar l’entorn són utilitzar la senyalètica, arribar a acords amb els companys de les persones usuàries per compartir l’espai sense perdre individualitat o fer que els passadissos i els voltants de les habitacions siguin espais tranquils per a no molestar a les persones que hi viuen.
Els assistents han tingut l’oportunitat d’intervenir després de cada bloc per fer preguntes, comentar experiències amb usuaris i exposar informació enriquidora per a la xerrada. En definitiva, ha estat una xerrada-taller molt interessant: partint per l’enfocament ètic de la qüestió i com es percep la intimitat per la societat respecte a les persones amb discapacitat, les lleis que regulen el dret a la intimitat i la seva implementació i, per acabar, exemples pràctics i activitats que les persones encarregades de les cures poden portar a terme directament sobre el terreny.
Donem les gràcies a Dincat per l’organització d’aquesta xerrada tan enriquidora i fonamental per a la tasca diària de tants professionals i organitzacions que vetllen per la salut i el benestar del col·lectiu de persones amb discapacitat intel·lectual.
Seguir llegint >>
Acció Solidària de Sant Joan de Déu, col·labora amb els serveis d'atenció diürna i residencials de la Fundació Aspace Catalunya, fent una donació de 700 euros destinada a l'activitat de teràpia assistida amb gossos.
Acció Solidària del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, és una iniciativa dels Serveis de Rehabilitació Comunitària del Baix Llobregat. Professionals i persones usuàries, participen de diferents tallers de confecció de treballs manuals, com ara enquadernació i confecció de llibretes i articles de paper, objectes de bijuteria, ninots de drap brodats, articles de cuir..., que posteriorment es venen a mercats i fires.
Amb la recaptació de les vendes es decideix, de manera assembleària, a quins projectes solidaris es destinaran aquests diners. Així es faciliten espais per a la solidaritat, que fan possible una relació directa amb organitzacions sense ànim de lucre.
En aquesta ocasió, un dels projectes escollits, ha estat el programa de teràpia assistida amb gossos dels Serveis d'atenció diürna i residencials de la nostra entitat.
Des de la Fundació Aspace Catalunya, conjuntament amb el projecte "Tan Amigos", fa molts anys que treballem la teràpia assistida amb gossos, una activitat que desperta molt interès entre les persones usuàries. La interacció amb animals, i la motivació i sensació d'oci que aquesta genera, permet un treball terapèutic que potencia diverses habilitats i millorar la qualitat de vida.
El terapeuta de teràpia assistida amb gossos, conjuntament amb diversos professionals de l'entitat, dissenyen les sessions, per tal de treballar objectius personalitzats i específics en diferents àrees, com ara l'estimulació sensorial, la coordinació motora, la mobilitat funcional, la concentració, la memòria, la comunicació, les habilitats socials , les habilitats afectives, la motricitat fina i la relaxació.
Per recollir el donatiu, ens vàrem trobar amb les persones usuàries i professionals dels Serveis de Rehabilitació Comunitària del Baix Llobregat a l'Ateneu d'Entitats Pablo Picasso de Viladecans. El Raúl i l'Arantxa van ser els encarregats de recollir el xec, en representació dels Serveis d'Atenció diürna i residencials d'Aspace i, aprofitant l'ocasió, van compartir els objectius i beneficis d'aquesta teràpia, així com la seva experiència.
Finalment, es va fer un coloqui o, tots plegats, vam poder compartir converses i vivències. Un acte molt emotiu que ens permet conèixer altres serveis i iniciatives, fer xarxa, i enriquir-nos uns dels altres. Agraïm la donació!
Seguir llegint >>
A la xerrada a la qual van participar famílies de persones usuàries adultes d’ASPACE, es va tractar la mort i el dol, tot compartint experiències i eines d’acompanyament durant el procés.
La mort forma part de la vida de totes les persones. El dol és un procés que s’elabora quan es presenta la pèrdua d’un ésser estimat. Les persones amb discapacitat poden necessitar d’un acompanyament per fer aquest procés menys dolorós.
El dia 18 de gener la treballadora social i terapeuta familiar Àngels Ponce va oferir a Aspace una xerrada per a famílies, on va abordar el concepte de la mort i també de la vida.
Les famílies van poder compartir les seves experiències personals i inquietuds per acompanyar als seus fills/es o familiars en el moment d’una pèrdua.
Una quinzena de famílies van participar al taller. Han valorat positivament parlar obertament de la mort i de com les persones amb discapacitat tenen dret a estar informades, a estar presents i a formar part del procés.
Seguir llegint >>
Al llarg d’aquest mes d’agost de dilluns a divendres, des de la Fundació Aspace Catalunya hem pogut oferir a les famílies dels serveis d’atenció diürna el Servei de Respir a Domicili a través de la FEPCCAT.
Un total de 12 famílies han pogut beneficiar-se d’aquest servei organitzat i finançat per la Federació Catalana de Paràlisi Cerebral ( FEPCCAT) amb la contractació de 2 monitors, que diàriament han anat als domicilis de la persona usuària amb la finalitat de passar amb ella una bona estona passejant, anant a prendre un aperitiu, berenar o visitar a algun amic.
Ha estat una experiència molt ben rebuda i valorada per les famílies i les persones usuàries, ja que no solament els hi ha permès descansar de la càrrega i desgast que els hi ha suposat el període de confinament, sinó que ha possibilitat normalitzar la vida dels seus fills i filles.
Esperem seguir comptant amb el suport de la FEPCCAT per portar a terme projectes de promoció del lleure i el respir per les persones usuàries que atenem en els nostres centres diürns i ocupacionals.
Entitats col·laboradores:
Seguir llegint >>