Notícies
Aquí trobareu les notícies relacionades amb les activitats d'ASPACE.
L'activitat física es concep com una pràctica essencial per al manteniment de la vida, amb l'objectiu de proporcionar diversió, fomentar relacions socials, millorar la salut i la forma física, i fins i tot participar en competicions.
Per això, cal ressaltar que l’activitat física abasta les dimensions biològica, personal i sociocultural, aplicant-se en àmbits com el laboral, individual, d'oci i en les tasques quotidianes. Hi ha una evidència teòrica sobre els beneficis de l'activitat física i l'esport, incloent-hi la reducció de l'ansietat, la depressió i l'estrès, així com millores en capacitats cognitives, habilitats socials, autoconcepte, resiliència i la reducció de malalties degeneratives com la demència i la malaltia d'Alzheimer. És essencial continuar investigant sobre l'ús terapèutic, preventiu i promotor de l'esport i l'activitat física per promoure una vida saludable.
Per aquest fet, des de la Fundació Aspace Catalunya coneixem els avantatges de l'activitat física, i, per tant, oferim un servei d'esports que acompanya a les persones des de la infància fins a la vellesa. Aquest servei exerceix un paper essencial en els aspectes socials, psicològics i físics de les persones usuàries, ja que brinda diverses activitats com ara: l’aquàtica, lúdic-esportives i esdeveniments esportius comunitaris.
L’entitat destaca la importància de continuar investigant sobre l'ús de l'esport i l'activitat física com a eines terapèutiques i preventives.
Seguir llegint >>
L’aigua com un entorn terapèutic per a persones amb discapacitat física
En les darreres dècades s’ha pogut certificar que l’esport és un aliat crucial en la cura del cos i la ment. En línia d’aquesta afirmació, podem assegurar que la seva importància radica en la seva capacitat per a brindar beneficis significatius a aquells que enfronten limitacions en la seva mobilitat a causa de lesions, malalties o condicions cròniques.
Segons una diversitat d’estudis l’activitat esportiva d’aigua millora la nostra salut cerebral, influeix de forma positiva en el nostre estat d’ànim, la memòria, les capacitats cognitives i la coordinació.
La unió entre l’esport i l’aigua proporciona un ambient únic que redueix la gravetat, minimitza l'impacte i ofereix resistència controlada, la qual cosa facilita el desenvolupament de força, flexibilitat i coordinació.
Aquesta forma d’intervenció únicament no millora la condició física de les persones, sinó que també té un impacte positiu en el seu benestar emocional i mental. A més, fomenta la independència i la qualitat de vida en promoure l'autonomia en les activitats diàries. Cal destacar, els múltiples beneficis de l’exercici aquàtic i com pot marcar la diferència en la vida de les persones amb discapacitat física.
A la Fundació Aspace Catalunya l’activitat terapèutica aquàtica està consolidada i es desenvolupa una metodologia única. És per això, que darrere de cada activitat aquàtica es troba un treball intens i adaptat, dissenyat per a cada individu. Tanmateix, aquest servei té una aproximació professional i individualitzada per millorar la condició física, les habilitats motrius i les relacions socials de les persones usuàries.
La nostra metodologia
Les classes comencen amb una avaluació inicial en què es busca l'adaptació de la persona a un medi tan útil com és l'aigua. Aquesta fase inicial crea una connexió de confiança entre el professional i la persona. Mitjançant una avaluació completa de les necessitats i aplicacions individuals, es dissenya un pla de treball específic per a cada persona, garantint que es compleixin els objectius de millora.
Orientada com una activitat complementària de suport per aquelles persones que de ben segur que milloraran la qualitat de vida gràcies a l’aigua.
Els continguts centrals d'aquest programa engloben una sèrie d'habilitats i objectius:
Entrades i sortides de l'aigua: Aquest aspecte se centra a ajudar els participants a desenvolupar l'autonomia a l'aigua. Aprendre a entrar i sortir de l'aigua de manera segura i amb confiança és fonamental per a la seva independència i seguretat en un entorn aquàtic.
Respiració: Es treballen les fases respiratòries i s'hi destaca la importància de tancar la boca i exhalar correctament durant la natació. Això és essencial per mantenir una respiració eficient i segura a l'aigua.
Immersions: Durant aquesta fase, s'exploren aspectes com la capacitat pulmonar i l'apnea (retenció de la respiració sota l'aigua), així com les reaccions del cos sota l'aigua. Això contribueix a augmentar la comoditat i la confiança en situacions d'immersió.
Percepció: S'intenta augmentar la consciència del cos a l'aigua i millorar l'abast de moviment. Això ajuda els participants a sentir-se més còmodes i segurs en l'entorn aquàtic.
Control tònic: Aprendre a controlar la tensió i la relaxació del cos de manera voluntària és crucial per a una experiència de natació més eficient i agradable.
Flotació: La flotació és una habilitat fonamental per iniciar-se a la natació. Ajuda els participants a mantenir-se a la superfície de l'aigua i és la base per aprendre diferents estils de natació.
Girs: Els girs s'utilitzen com a eina per a activitats quotidianes. Aprendre a girar a l'aigua pot millorar la seguretat i la comoditat en dur a terme tasques diàries en un entorn aquàtic.
Desplaçaments: Aquesta fase se centra a millorar les habilitats motores i la capacitat cardiorespiratòria dels participants. Contribueix a augmentar la capacitat de moure's a l'aigua de manera més efectiva.
Propulsió: Treballar en la propulsió implica augmentar l'autonomia a l'aigua i desenvolupar la coordinació i les tècniques de natació.
Destreses motrius: S'enfoca en el desenvolupament d'habilitats amb el tren superior i inferior, entre altres aspectes, per millorar la destresa i el rendiment a l'aigua.
Aspectes emocionals: Reconeixent la importància de les emocions en el procés, s'aborden les qüestions emocionals com una part integral del progrés. Això pot incloure la gestió de l'estrès, l'ansietat i la promoció de la confiança a l'aigua.
Les metodologies usades són diverses i flexibles, incloent-hi exercicis individuals i col·lectius, jocs, ús de materials auxiliars, resolució de problemes, descobriment guiat i imitació de models de moviment repetits.
Tot i que l’activitat aquàtica no és la solució a tots els problemes, està demostrat que produeix beneficis importants vers la nostra salut. Recordeu que la OMS recomana un mínim de 30 minuts d’activitat física moderada diàriament, informa’t de quina és l’activitat que més et convé en funció de les teves necessitats.
Seguir llegint >>
La Fundació Aspace Catalunya, com cada any ha rebut la visita de trenta alumnes de 1er d’ESO de l’escola Singuerlín de Santa Coloma de Gramenet, que han participat en un dia d’activitats esportives adaptades.
Enguany, la jornada ha sigut molt més que una experiència esportiva; ha estat una oportunitat per connectar, compartir i aprendre. Els joves han tingut l’ocasió d’endinsar-se en el món dels esports adaptats, interactuant amb les persones usuàries del Centre de Dia Ocupacional i Residència de la fundació.
Sota el lema de "passar-ho bé, conèixer a gent nova i aprendre esports adaptats com la boccia i el slalom", els estudiants han viscut una experiència enriquidora. A través de l'activitat física, han experimentat la importància de la inclusió i la diversitat, descobrint nous esports i compartint moments únics amb els residents.
Cal destacar, que no és la primera vegada que la Fundació Aspace Catalunya obre les portes a col·laboracions educatives. El servei d’esports de la fundació organitza i duu a terme diverses activitats amb entitats externes, oferint oportunitats d’aprenentatge i intercanvi amb estudiants de diferents instituts i centres educatius al llarg de l’any. Es fan des d’activitats lúdic-esportives per a instituts fins a pràctiques actives per alumnes de l'Institut de l'Esport de Barcelona de Cicles Formatius de Grau Superior (CFGS), IES Vall d’Hebron o alumnes en pràctiques de l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC).
Aquesta iniciativa no només ofereix una experiència pràctica als alumnes, sinó que també promou valors fonamentals com la inclusió, el respecte i la diversitat.
La Fundació Aspace Catalunya continua obrint camí en l’educació inclusiva, oferint espais d’aprenentatge que van més enllà dels límits de les aules i que deixen empremta en els cors dels qui hi participen.
Seguir llegint >>
La Fundació Aspace Catalunya ha establert una nova forma revolucionària de millorar la vida dels usuaris i usuàries mitjançant una iniciativa pionera en la seva classe. A través de la col·laboració entre els serveis d'esport i fisioteràpia s'ha creat una activitat integral que ofereix una experiència única i beneficiosa pels participants, que és dur a terme a la Residència de Montjuïc i al Centre de Dia i Ocupacional de Montjuïc. L’activitat consta de dues parts clarament diferenciades, cada una dissenyada per promoure el desenvolupament integral dels usuaris.
La primera part, que consisteix en una sessió d'escalfament, implica la participació de tots els membres en un format cooperatiu. Encara que es manté la dinàmica de joc, també es fan activitats més dirigides que ajuden a promoure la interacció i el moviment global entre els participants.
La segona se centra en un treball individualitzat per a cada usuari i usuària, amb una ràtio d'un professional per cada 1 o 2 participants. Aquest enfocament permet proporcionar una atenció altament personalitzada que segueix les pautes marcades pels professionals de la salut, definint objectius específics en conjunt amb els usuaris.
La combinació d'esport i fisioteràpia en una sola sessió ofereix una oportunitat única per abordar una àmplia gamma d'aspectes essencials pel desenvolupament dels usuaris. Des del foment de la socialització fins a la millora de la motricitat i el moviment global.
D'altra banda, la part específica de la sessió s'enfoca en l'avanç individual, treballant de forma més detallada i personalitzada en els objectius establerts.
Aquesta unió entre equips professionals, que transita des de l'enfocament més global fins a l'especificitat, resulta en un desenvolupament molt complet de les persones usuàries. L'activitat no només ofereix una experiència integradora, sinó que també brinda una oportunitat per créixer i millorar en diversos aspectes de la vida personal de cadascú.
En resum, la combinació de l'esport i la fisioteràpia proposa un enfocament holístic que afavoreix el creixement i el benestar dels usuaris de manera integral i significativa. Això demostra un pas endavant en l'atenció i suport brindat per la Fundació Aspace Catalunya, establint un referent en la millora de la qualitat de vida dels seus usuaris i usuàries.
Seguir llegint >>