Notícies
Aquí trobareu les notícies relacionades amb les activitats d'ASPACE.
Des de la Fundació Aspace Catalunya, en col·laboració amb l'Hospital de Sant Rafael i la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat Ramon Llull, s'ha iniciat un projecte pilot per a l'estudi de l'efecte de la teràpia oclusiva de restricció de flux sanguini en el trofisme i la força muscular de l'adolescent amb paràlisi cerebral de tipus hemiparèsia espàstica.
La teràpia oclusiva de restricció de flux sanguini, també denominada BFR, mostra una sòlida eficàcia en termes d'hipertròfia així com per guanyar força muscular. Tenint en compte la necessitat d'intervencions terapèutiques en l'àmbit de la neurorehabilitació en general, i de la paràlisi cerebral en particular, la Fundació Aspace Catalunya segueix cercant metodologies innovadores complementàries a les utilitzades per oferir el millor servei possible en la seva prestació de serveis de salut.
Aquest projecte sobre l'estudi de l'efecte de la teràpia oclusiva, forma part de la línia estratègica en matèria de recerca que l'entitat està duent a terme. La finalitat és continuar dotant d'eines i habilitats als professionals, per tal que puguin fer una interpretació comprensiva de les noves problemàtiques i demandes de salut dels nostres pacients i, d'aquesta manera, formular i desenvolupar propostes d'intervenció que contribueixin a mantenir i millorar la qualitat de vida de la persona amb paràlisi cerebral.
Seguir llegint >>
La teràpia amb ones de xoc radials s'ha establert en els últims anys com una alternativa efectiva, no invasiva i amb pocs efectes secundaris per al maneig de l'espasticitat en pacients amb paràlisi cerebral.
L'espasticitat és una alteració del Sistema Nerviós Central, que produeix un augment del to muscular dependent de la velocitat. Aquest augment de to o contracció muscular pot provocar la rigidesa i escurçament dels músculs i interfereix en els seus moviments i funcions com la deambulació, manipulació, equilibri, etc.
Des de l'any 2010 un equip de professionals de la Fundació Aspace Catalunya està investigant els beneficis de la teràpia amb ones de xoc radials en l'espasticitat. El proper mes d'octubre s'iniciarà un estudi que té per objectiu valorar si un increment de l'interval de temps entre les sessions d'ones de xoc permet allargar els beneficis de la teràpia en aspectes clínics i de funcionament de la persona.
L'estudi està organitzat per l'Equip de Recerca i l’Equip Mèdic d’Atenció Ambulatòria Especialitzada de la Fundació Aspace Catalunya, amb Míriam Tur, fisioterapeuta de l'entitat, com a investigadora principal.
Els criteris d'inclusió per participar en l'estudi són:
Pacients amb paràlisi cerebral d’ambdós sexes amb una edat compresa entre els 4 i 50 anys, amb capacitat de marxa i amb espasticitat en el múscul tríceps sural (bessons).
Aquest estudi tindrà 3 grups d'intervenció. Tots els grups rebran les mateixes sessions d'ones de xoc, però distribuïdes en intervals de temps diferents. Els pacients que participin en l'estudi seran aleatoritzats per determinar a quina de les 3 intervencions seran assignats.
Si desitgen participar, han de saber que és un acte completament voluntari i que poden retirar-se del mateix en qualsevol moment, sense donar explicacions i sense que això repercuteixi en la seva assistència clínica a la nostra entitat.
Gràcies als resultats d'aquest estudi podrem continuar avançant en el coneixement científic, això ens permetrà obtenir millors beneficis de salut en el tractament de l'espasticitat mitjançant les ones de xoc.
--
PRÓXIMAMENTE INICIAMOS UN NUEVO ESTUDIO DE INVESTIGACIÓN CON ONDAS DE CHOQUE RADIALES
La terapia con ondas de choque radiales se ha establecido en los últimos años como una alternativa efectiva, no invasiva y con pocos efectos secundarios para el manejo de la espasticidad en pacientes con parálisis cerebral.
La espasticidad es una alteración del sistema nervioso central, que produce un aumento del tono muscular dependiente de la velocidad. Este aumento de tono o contracción muscular puede provocar la rigidez y acortamiento de los músculos e interfiere en sus movimientos y funciones como la deambulación, manipulación, equilibrio, etc.
Desde el año 2010 un equipo de profesionales de la Fundación Aspace Cataluña está investigando los beneficios de la terapia con ondas de choque radiales en la espasticidad. El próximo mes de octubre se iniciará un estudio que tiene como objetivo valorar si un incremento del intervalo de tiempo entre las sesiones de ondas de choque permite alargar los beneficios de la terapia en aspectos clínicos y de funcionamiento de la persona.
El estudio está organizado por el Equipo de Investigación y el Equipo Médico de Atención Ambulatoria Especializada de la Fundación Aspace Cataluña, con Míriam Tur, fisioterapeuta de la entidad, como investigadora principal.
Los criterios de inclusión para participar en el estudio son:
Pacientes con parálisis cerebral de ambos sexos con una edad comprendida entre los 4 y 50 años, con capacidad de marcha y con espasticidad en el músculo tríceps sural (gemelos).
Este estudio tendrá 3 grupos de intervención. Todos los grupos recibirán las mismas sesiones de ondas de choque, pero distribuidas en intervalos de tiempo diferentes. Los pacientes que participen en el estudio serán aleatorizados para determinar a cuál de las 3 intervenciones serán asignados.
Si desean participar, deben saber que es un acto completamente voluntario y que pueden retirarse del mismo en cualquier momento, sin dar explicaciones y sin que ello repercuta en su asistencia clínica en la entidad.
Gracias a los resultados de este estudio podremos continuar avanzando en el conocimiento científico, esto nos permitirá obtener mejores beneficios de salud en el tratamiento de la espasticidad mediante las ondas de choque.
Seguir llegint >>
Aspace acaba de publicar l’estudi a la revista Journal of Rehabilitation Medicine, una revista de gran impacte internacional i que es troba en el primer quartil.
Aquest més de juny ha sortit publicat l’article de l’estudi que es va realitzar a la Fundació Aspace Catalunya en col·laboració amb la Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna- Universitat Ramon Llull, sobre l’aplicació d’ones de xoc en comparació a la toxina botulínica tipus A en el tractament de l’espasticitat en pacients amb paràlisi cerebral. A l’estudi van participar 70 pacients de la nostra entitat.
Els resultats que vàrem obtenir van ser que tots els pacients tractats amb ones de xoc van millorar tant en l'extensibilitat muscular com en els reflexes d'estirament dels músculs analitzats, amb uns efectes immediats millors que els de la toxina botulínica de tipus A, mantenint el seu efecte fins als 3 mesos on no es van veure diferències de resultats entre ambdues teràpies. D’altra banda, els pacients van mostrar millor tolerància al dolor i una millor vivència amb el tractament d’ones de xoc.
Aquests resultats ens indiquen que la injecció de toxina botulínica tipus A no va ser superior a l’aplicació d’ones de xoc en el tractament de l’espasticitat per la musculatura flexora plantar en els pacients que van participar a l’estudi.
Juntament amb dades d’altres estudis publicats, podem dir que les ones de xoc poden ser una alternativa de tractament no farmacològic i no invasiu en la gestió de l’espasticitat.
Journal of Rehabilitation Medicine és una revista internacional de consulta pública on podem trobar articles originals, ressenyes, informes de casos i comunicacions breus, entre d’altres, relacionats amb la medicina física i la rehabilitació. El seu índex d’impacte està situat en el primer quartil. El quartil és un indicador que serveix per avaluar la importància d'una revista dins del total de revistes de la seva àrea, situant en el primer quartil les revistes amb major impacte.
Aquesta publicació a Journal of Rehabilitation Medicine ens confirma que estem treballant en la direcció correcta i ens dona molta empenta per continuar impulsant la recerca en aquest àmbit. Si voleu llegir l’article complet el podreu descarregar en pdf de manera gratuïta a: https://www.medicaljournals.se/jrm/content/abstract/10.2340/16501977-2703
Seguir llegint >>
El passat 30 de juny i 1 de juliol va tenir lloc a Madrid el III Congreso Internacional de Investigación en Salud y Envejecimiento, i I Congreso Internacional de Investigación en Salud.
La fisioterapeuta Anna Sanagustín Vidal que treballa a la nostra escola i és docent a la Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna, Universitat Ramon Llull va participar presentant la comunicació oral "Efectos de la fisioterapia convencional y el método Halliwick en la mejora de la parálisis cerebral: revisión sistemática de la literatura".
Els estudis publicats demostren que hi ha una necessitat de determinar l'eficàcia dels programes d'exercicis per millorar l'activitat diària, el nivell de participació dels nens amb paràlisi cerebral i la qualitat de vida. El treball conjunt de la fisioterapia convencional i el mètode Halliwick en la paràlisi cerebral és favorable encara que existeixen pocs estudis que avaluïn aquest mètode aquàtic degut a la seva recent implementació en la pràctica clínica.
La seva comunicació va contribuir a divulgar Aspace Barcelona i la recerca que es fa envers les teràpies que es realitzen amb els nostres usuaris.
Seguir llegint >>