El Congrés Nacional de Paràlisi Cerebral ha reunit 500 persones

Els dies 5 i 6 d'octubre 2018 s'ha desenvolupat a la Vall de Baztán, concretament a Lekaroz (Navarra) el VIII Congrés del Dia Mundial de la Paràlisi Cerebral.
 

Al voltant de 500 persones van participar al VIII Congrés Nacional de Paràlisi Cerebral, celebrat ahir i abans d'ahir a l'alberg de Lekaroz.
 
El congrés d'aquest any ha tractat sobre l'afectivitat i sexualitat de les persones amb paràlisi cerebral.
 
Ha estat el primer congrés realitzat en l'entorn rural, no en va, en aquesta edició han volgut abordar les dificultats i problemes d'apropar els serveis per a les persones amb paràlisi cerebral a l'entorn rural, i posar de manifest aquesta realitat per reclamar el dret a viure en espais accessibles i dissenyats per a tothom. Aquesta problemàtica es va tractar en el debat de divendres a la tarda.
 
Divendres al matí, el Sr. Joseba Otondo, alcalde de Baztan, va participar en l'acte inaugural del congrés on ha posat èmfasi en això: "És molt necessària la reordenació dels nostres pobles per crear un entorn inclusiu davant de totes les realitats socials"
 
PROGRAMA
 
Divendres a la tarda, a més del tema de l'entorn rural, va tenir lloc un col·loqui sobre l'afectivitat i sexualitat de les persones amb paràlisi cerebral, on es va exposar el treball desenvolupat per les entitats en matèria d'afectivitat i sexualitat al llarg del 2018 ; també es va debatre sobre la dinamització del moviment associatiu a les organitzacions Aspace, reflexionant sobre la importància de disposar d'objectius i estratègies comunes, per afrontar els problemes actuals i futurs en els serveis per a les famílies i les persones amb paràlisi cerebral.
 
Ahir al matí a la ponència marc L'afectivitat i la sexualitat de les persones amb paràlisi cerebral: No miris a un altre costat es van exposar les conclusions treballades en el col·loqui del dia anterior.
 
Al migdia es va celebrar l'acte institucional de cloenda al pavelló, engalanat amb manualitats realitzades per usuaris d'Aspace Navarra. Van participar, entre altres, el vicepresident de Drets Socials del Govern de Navarra, Miguel Laparra, la presidenta de la Confederació Aspace, Manuela Muro, i el president d'Aspace Navarra, Luis Antonio Gómara, al costat de diferents entitats col·laboradores. En l'acte, Olatz Navarro i Miguel Zamora, membres d'Aspace Navarra, van llegir el manifest del congrés i després es van lliurar els VIII Premis Aspace Ipsen Pharma. El Premi Institucional Innovació Social va recaure en la Fundació Caja Navarra i La Fundació de l'Obra Social La Caixa, el Premi a la Trajectòria Vital va ser per a José María Uría, el Premi Família per Aspace Bizkaia; el Premi Jaume Mari al Compromís per Michel Li Métayer i el Premi Bones Pràctiques en Innovació hi van atorgar a Marta Badia. Manuela Mur va felicitar Aspace Navarra per la "organització impecable", abans d'anunciar que l'edició de l'any que ve se celebrarà a Còrdova.
 
També hi va haver temps per a l'oci, el divendres a la tarda, un grup nombrós d'usuaris d'Aspace van participar en Elizondo en la visita guiada basada en la trilogia del Baztan, de Dolors Rodó, i ahir a la tarda hi va haver una exhibició a càrrec de la Federació Navarra d'Herri Kirolak. A la nit, per acomiadar el congrés, hi va haver ball.
 
En 2019, coincidint amb la celebració del 40 Aniversari de la fundació de l'Associació Cordovesa de Paràlisi Cerebral i altres afeccions similars, celebrarà el proper Congrés Nacional a la ciutat de Còrdova.