Jornada de Disfàgia Orofaríngia en la Neurodiversitat

Les logopedes d’Aspace Catalunya, Gemma Mayral i Victoria Pascuas, han assistit a una Jornada sobre l'Atenció de la Disfàgia Orofaríngia en la Neurodiversitat a l’Hospital de Palamós.

El Grup de Treball d'Alimentació i Deglució de La Federació de la Paràlisi Cerebral i la Pluridiscapacitat de Catalunya (FEPCCAT), del qual les logopedes hi formen part, comparteix noves pràctiques per assolir progressivament millors eines i objectius de treball. Un dels objectius principals del grup és promoure el coneixement en xarxa i establir col·laboracions entre professionals per abordar els reptes de la disfàgia. És per aquest motiu que les logopedes Gemma Mayral i Victoria Pascuas han visitat el Servei de Rehabilitació de l'Hospital de Palamós, on han tingut l'oportunitat de conèixer de prop les seves innovacions en el tractament de la disfàgia. 

Aquesta trobada ha permès enfortir la xarxa de professionals, la qual pretén consolidar una comunitat dedicada a la investigació, la tecnologia avançada i el desenvolupament de noves tècniques per a la millora de la qualitat de vida de les persones amb disfàgia. 

La jornada ha sigut molt enriquidora per les professionals, oferint una experiència completa i pràctica. Durant la visita, han pogut presenciar videofluoroscòpies en directe amb pacients, una oportunitat única per observar de primera mà les tècniques utilitzades en el diagnòstic i tractament de la disfàgia. També han explorat el Servei de cuina de l'hospital, on es fan servir tecnologies avançades i intel·ligència artificial per adaptar els aliments a les necessitats dels pacients amb dificultats de deglució.

A més, han tingut el privilegi de conèixer el projecte "Be Water", una iniciativa pionera desenvolupada conjuntament per l'Hospital de Palamós i El Celler de Can Roca. Un projecte que busca millorar la qualitat de vida dels pacients amb problemes de deglució mitjançant solucions innovadores que integren la gastronomia i la salut.

Les entitats que han participat juntament amb la Fundació Asapce Catalunya, han sigut la Fundació l'Espiga de Vilafranca del Penedès; Institució Balmes, de Sant Boi de Llobregat; Fundació Prodis, de Terrassa; APPC La Muntanyeta, de Tarragona.

En resum, aquesta jornada ha representat un pas més cap a l'avenç en l'atenció de les persones amb dificultats de deglució, gràcies a la col·laboració entre experts de diferents àmbits. Les professionals han gaudit d’una experiència molt enriquidora que els ha permès conèixer diferents maneres de treball i gestió d'altres unitats especialitzades, alhora que han pogut constatar la importància del treball interdisciplinari per oferir una atenció integral. També han comprovat com la introducció de la intel·ligència artificial, aplicada de manera respectuosa, pot aportar grans beneficis quan es fusiona amb la gastronomia i la salut.

Aquest intercanvi ens permet continuar millorant la qualitat del servei a la unitat de deglució i nutrició (UDN) de Fundació Aspace, enfortint la nostra xarxa de professionals i consolidant el nostre compromís amb la innovació tecnològica i la recerca.

Categoria:
Serveis de Salut