Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat: 3 de desembre

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) defineix la discapacitat dins l’àmbit de la salut com tota restricció o absència de la capacitat per realitzar una activitat en la forma o dins del marge que es considera normal per a un ésser humà.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) defineix la discapacitat dins l’àmbit de la salut com tota restricció o absència de la capacitat per realitzar una activitat en la forma o dins del marge que es considera normal per a un ésser humà. Aquesta limitació funcional es manifesta como una realitat en la vida diària i el problema interfereix tant en les activitats físiques com en les psicològiques. És per això que parlem de persones amb discapacitat i no de discapacitats.

Es calcula que, aproximadament, un 10% de la població mundial té algun tipus de discapacitat, això significa que hi ha més de 500 milions de persones que n’estan afectades. Les dades disponibles de l’OMS mostren que l’1,5% de la població pateix una discapacitat intel·lectual i el 12% una intel·ligència límit; a més, entre un 30-50% de les persones amb discapacitat intel·lectual tenen trastorns psiquiàtrics i/o de conducta afegit.

La instauració de la discapacitat pot ser sobtada i aguda o lenta i progressiva, en funció del tipus de patologia que la causi. Pot aparèixer en el moment del naixement, desencadenar-se a conseqüència d’un accident o d’una malaltia aguda en la infància, la joventut o la vida adulta. Freqüentment, la discapacitat apareix a mesura que les persones es fan grans i com a conseqüència de l’aparició de malalties cròniques: malaltia d’Alzheimer, artritis, osteoporosi, etc. o com a reflex d’una pèrdua general en les funcions lligades a l’envelliment.

El dia 3 de desembre es commemora el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, que neix té l'objectiu de sensibilitzar l'opinió pública sobre la discapacitat i promoure la integració de les persones amb discapacitat en tots i cadascun dels àmbits de la vida social, política, cultural i econòmica.

Com a entitat que s’ocupa de l’atenció a persones amb discapacitat, volem arribar a crear una societat per a tots que aprengui a acceptar la diversitat humana i on la igualtat d’oportunitats sigui una realitat, per això també commemorem aquest dia justament amb altres entitats.

Adjuntem el manifest coincidint amb el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat redactat per el DINCAT i per ECOM entitats on estem adherits.

Doc. Adjunts:
Manifest DINCAT
Manifest ECOM