CONGRÉS DE PARÀLISI CEREBRAL A MADRID- 2016

Més de 600 persones, 100 d'elles amb paràlisi cerebral, assisteixen al Congrés de Paràlisi Cerebral 2016 celebrat a Madrid.

"Ante todo mujer" és el lema amb el qual es va inaugurar el Congrés celebrat els dies 30 de setembre i 1 d'octubre del 2016.

L'acte d'inauguració va comptar amb la presència d'Álvaro Galán, president d'ASPACE Madrid; Jaume Marí, president de Confederació ASPACE; el secretari general del CERMI Madrid, Luis Miguel López i el director general d'atenció a persones amb discapacitat de la Comunitat de Madrid, Jorge Jiménez de Cisneros qui van tenir un afectuós record per a Francisco Valdivia, anterior president d'ASPACE Madrid, recentment mort.
 
La primera ponència del matí va anar a càrrec del conegut orador professional, Emilio Duró amb el títol "Invitació a participar a la festa de la vida" ha parlat sobre l'èxit, la felicitat i el sentit de la vida. Va demanar que "no solucionin la vida a la gent sinó que se'ls deixi lluitar." Amb missatges inspiradors com "cal deixar de queixar-se, tenir més actitud davant la vida i la felicitat resideix en un mateix.
 
"Dones amb paràlisi cerebral del segle XXI" va ser el tema del primer taller del matí, tres dones amb paràlisi cerebral Rocío Molpeceres, vicepresidenta d'ASPACE Valladolid, Mercedes García-Laso, psicòloga clínica i Milagros Muñoz, membre de la comissió de la Xarxa de Ciutadania Activa ASPACE van dialogar sobre temes tan transcendentals com la maternitat, l'ocupació o la sanitat.
 
"La major zona erògena de l'ésser humà és la ment" és el que va comentar Estela Sánchez Murillo, activista pels drets de les dones amb discapacitat, una de les persones integrants de la taula rodona "Afectivitat i sexualitat des de la paràlisi cerebral". Sánchez Murillo va reivindicar la figura de l'assistent sexual per ajudar les persones amb paràlisi cerebral en la seva sexualitat així com la falta de suport de les entitats en aquest aspecte perquè "som homes i dones amb drets."
 
Finalment des de l'entitat ESCLAT, Robert Castells ha assegurat que "sempre cal tenir en compte la família i l'entorn per acompanyar-los, l'important és donar suport a les persones en els centres els 365 dies de l'any". Juan Díaz va donar el seu testimoni sobre l'assistent sexual i va comentar que a ell personalment no li va agradar perquè li va semblar fred. També va assegurar que la seva entitat "sempre ha estat oberta per tenir la seva intimitat amb la seva parella".
 
A la sessió de la tarda es va poder assistir a tres tipus de tallers simultanis amb temàtiques tan interessants com "La importància de l'alimentació", "Tecnologia al servei de les persones" o "L'autodeterminació com a disciplina diària".
 
Seguidament va tenir lloc l'acte institucional final presentat per Sandra Cop, presentadora d'informatius d'Antena 3 TV, amb presència d'Álvaro Galán, president d'ASPACE Madrid; Jaume Marí, president de Confederació ASPACE; Alberto Durán, vicepresident de Fundació ONCE; Luis Cayo, president del CERMI Estatal; Marta Figueres, Primera Tinent d'Alcalde de l'Ajuntament de Madrid i Jorge Jiménez de Cisneros, director general d'Atenció a Persones amb Discapacitat que després de la projecció de "In-dependent", curt guanyador del concurs ASPACEfilm 2016, van expressar la seva opinió sobre el mateix. Posteriorment va tenir lloc el lliurament dels VI Premis ASPACE Ipsen Pharma, el premi a la Institució va ser per al Reial Patronat sobre Discapacitat, que va ser recollit per la seva secretària tècnica Mª Teresa Fernández Campillo; el premi a les bones pràctiques va ser per a la Xarxa de Ciutadania Activa d'ASPACE Extremadura, recollit per dos dels seus integrants, Felip Simón i Serafín Rodríguez; per la seva banda el premi a la Trajectòria Vital va ser per a la presidenta de Convius amb Espasticitat, Claudia Tecglen i el premi al Compromís va ser -a títol pòstum - per a Francisco Valdivia, antic president d'ASPACE Madrid recentment mort, el guardó va ser recollit per la seva dona Susana Soto.
 
Com cada any es va llegir el manifest, que aquest any està destinat a la família de les persones amb paràlisi cerebral i per això va ser llegit per Judit i Fernando, pares d'una nena amb paràlisi cerebral. Finalment la presidenta de la Fundació Solidaritat Carrefour, Maria Cid, al costat del president de Confederació ASPACE, Jaume Marí, van presentar la recaptació de la campanya solidària "Ós pekoso" i la nova campanya per a aquest any 2017.