Bruges acull la 36a reunió de l'Acadèmia Europea de Discapacitat Infantil

Del 29 de maig a l’1 de juny va tenir lloc a Bruges (Bèlgica) la 36a edició de la reunió anual de l’Acadèmia Europea de Discapacitat infantil (EACD).

Aquesta és una convenció clau en l’àmbit de la discapacitat que permet la trobada de professionals, compartir coneixements i aprendre per la millora de l’atenció que donem a les persones amb patologies del neurodesenvolupament.

Enguany, l’esdeveniment tenia com a lema ‘Compondre una nova simfonia’, i el seu principal objectiu era el de potenciar les aliances entre diferents disciplines i sectors per tal de millorar la participació de les persones amb discapacitat en els seus entorns.

Aquest lema es va poder contrastar a la conferència d’obertura amb el títol ‘Simfonia social’, on es va parlar del paper que juguen les identitats socials (cultura, religió i comunitats) alhora de combatre la por i la incertesa que experimenten les famílies que viuen amb la discapacitat, i com ajuden per crear pràctiques de salut positives.

L’equip de Salut Mental d’Atenció Ambulatòria va participar amb un curs instructiu sobre l’avaluació neuropsicològica en la discapacitat. Aquest va comptar amb la participació de professionals de diferents disciplines i països, i la Fundació Aspace Catalunya vam tenir l’oportunitat de compartir la nostra metodologia de treball, i corroborar la necessitat d’avançar en l’adaptació d’instruments per a l’avaluació neuropsicològica de persones amb paràlisi cerebral i altres patologies.

També des de Tecnologia de Suport vam presentar una comunicació oral sobre la implementació de tecnologies de suport en el procés de rehabilitació de persones amb paràlisi cerebral, on vam compartir el nostre enfocament interdisciplinari i centrat en la persona.

A més, vam col·laborar amb la presentació de quatre pòsters. Un d’ells exposava el programa d’estimulació cognitiva amb l’aplicatiu NeuronUp, actualment en ús amb nens amb discapacitat intel·lectual i afectacions atencionals executives. Un altre pòster compartia la nostra experiència amb el projecte pilot d’intervenció integral DITEA per a nens amb autisme de baix funcionament. Els altres dos pòsters abordaven el procés diagnòstic en alteracions del neurodesenvolupament al llarg de la infància i la intervenció multidisciplinària grupal per a nens amb alteracions del neurodesenvolupament, centrada en habilitats psicomotores, regulació sensorial i comportament.

Totes les aportacions han tingut una molt bona acollida, i ens donen força per continuar treballant per la millora de la nostra atenció.

Per altre costat, hem pogut conèixer la feina que s’està duent a terme altres institucions europees així com d’altres països i continents. Hem observat una àmplia representació de la paràlisi cerebral, el que valorem molt positivament. Des de projectes que estudien les complicacions d’aquestes patologies, com trastorns de la son, l’epilèpsia i problemes d’aprenentatges, fins a la millora de l’avaluació de les complicacions de salut mental en aquestes persones.

Així mateix, hem pogut corroborar un gran interès en la cura de les famílies, pares i cuidadors d’infants amb discapacitat, com incloure’ls en els programes d’intervenció així com desenvolupar programes específics pel suport i evitar l’impacte de les complicacions de salut mental.

Categoria:
Serveis de Salut