DIA EUROPEU DE LA PROTECCIÓ DE LES DADES PERSONALS

Avui, dia 28 de gener, se celebra el dia europeu de la protecció de les dades, i ens serveix per prendre consciència i ser responsables davant el tractament de les dades de les persones usuàries dels serveis d'Aspace.

Des de la Fundació Aspace Catalunya ja fa molts anys que vetllem per la protecció de dades de les persones usuàries, però des que va entrar en vigor la normativa europea, encara més, degut als canvis que va comportar el Reglament Europeu. 

Considerem molt important la sensibilització i conscienciació a tots els nostres professionals sobre la importància de vetllar per la seguretat de les dades dels nostres pacients i usuaris de serveis. Per aquest motiu, regularment fem formació i donem informació als professionals per gestionar les dades segons les mesures de seguretat que implantem des de l'entitat.

Pel fet de ser una entitat sanitària, social i pedagògica, tractem dades sensibles de persones en situació de vulnerabilitat. Això ens ha de fer ser encara més curosos en els tractaments que en fem, i per tant, reflexionar sobre aspectes clau en el tractament de les dades, com ara els principis bàsics de proporcionalitat, responsabilitat, minimització, licitud, consentiment, entre d'altres. D'aquesta reflexió en diem responsabilitat proactiva, i és que ara no només ens hem de limitar a cumplir la normativa sinó que constantment hem de tenir una actitud compromesa i d'autogestió de les dades tractades.

Recordem especialment la importància de parar atenció a la ciberseguretat. Ja abans de la pandèmia representava la principal amenaça per a la protecció de les dades, però arrel de la digitalització de les dades, la generalització dels accessos remots i el teletreball, aquests riscos s'han multiplicat i hem d'estar tots molt atents davant possibles atacs o enganys que puguem rebre via correus electrònic, whatsapp o SMS, per exemple.

Categoria:
Institucional