Aspace Difon

Dia internacional de les persones cuidadores

El 5 de novembre es celebra el dia mundial de les persones cuidadores. A Aspace, és un dia molt especial ja que la majoria dels nostres professionals es centren a l’assistència i les cures de les persones amb paràlisi cerebral.

L’Organització de les Nacions Unides (ONU) va reconèixer aquest dia al 2014 a l’Assemblea General, amb l’objectiu de visibilitzar a tots aquells professionals i familiars que es fan càrrec de persones amb necessitats especials en el seu dia a dia.

Es tracta d’una data per a commemorar i posar en virtut la labor d’aquells que es preocupen de les persones que necessiten assistència a la seva vida diària, no solament els professionals, també les famílies i en especial les dones.

És important destacar que la majoria de persones cuidadores professionals i no professionals son dones. A l’informe Calidad de vida de las personas cuidadores no profesionales, realitzat per la Fundació Pere Tarrés, es mostra que 8 de cada 10 persones cuidadores no professionals son dones i un 52% té entre 45 i 64 anys. Les cuidadores formals son dones en el 75% dels casos. Unes xifres que avalen el paper de cuidadora de la dona cultural i socialment parlant.

Necessitats i cures de les persones amb paràlisi cerebral

El rol de les persones cuidadores és especialment important en els pacients amb paràlisi cerebral i altres malalties del neurodesenvolupament. Segons la Confederació Aspace, en el seu estudi #168Horasel 80% de les persones amb paràlisi cerebral precisen d’una gran necessitat de recolzament. Això significa que les cures s’han de realitzar 24 hores al dia i els set dies de la setmana.

És important tenir en compte que la paràlisi cerebral implica una pluridiscapacitat. En concret, 1 de cada 2 persones amb paràlisi cerebral també tenen  discapacitat intel·lectual, 1 de cada 4 està mancada de comunicació oral, 1 de cada 3 és incapaç de caminar, 3 de cada 4 experimenten dolor i 1 de cada 10 tenen discapacitat visual.

Els recolzaments destinats a la salut son necessaris per l’habilitació funcional. Permeten preservar i millorar la salut d’una persona per a que pugui disposar d’una major autonomia.

 

En què consisteixen les labors dels cuidadors professionals?

Les cures professionals son essencials al dia a dia dels pacients amb discapacitat per a millorar la seva qualitat de vida, ajudar-los a millorar la seva simptomatologia i augmentar la seva autonomia. Les labors dels cuidadors professionals consisteixen en:

Recolzament físic

Els professionals que s’ocupen de la vida diària de la persona, des de la cura personal fins al desplaçament. Això inclou l’alimentació, els tractaments per als dolors crònics i l’epilèpsia. Els encarregats de proporcionar aquesta ajuda son els fisioterapeutes, els logopedes, els terapeutes ocupacionals i els experts mèdics.

Recolzament comunicacional

Es val de recolzaments materials per a fomentar la comunicació augmentativa (complementa les habilitats de comunicació de la persona) i la comunicació alternativa (utilitzada quan no és possible tenir comunicació oral). El logopeda s’encarrega de dur a terme aquests tipus de teràpies.

Recolzament intel·lectual

El recolzament intel·lectual ajuda als pacients a comprendre, relacionar-se i interactuar amb l’entorn mitjançant l’accessibilitat cognitiva. La persona facilitadora utilitza eines com la senyalètica, pictogrames o la lectura fàcil per a dur-la a terme.

A Aspace oferim els diferents recolzaments a les persones amb malalties del neurodesenvolupament des de la infància fins a la vellesa. Els professionals cuidadors actuen a l’àrea de salut, social i educativa mitjançant els següents serveis:

  • Atenció ambulatòria.
  • Rehabilitació.
  • Hospital de dia.
  • Escola.
  • CDIAP.
  • Centres d’atenció diürna.
  • Residència.
  • Esport.

Si necessites més informació sobre les cures professionals oferits per Aspace posa’t en contacte amb nosaltres.  

Categoria:
Social

Publicacions relacionades