Aspace Difon

Art i moda inclusius, la col·laboració amb el projecte InArtDis

InArtDis és un projecte europeu liderat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), en el que ha participat el Centre de Teràpia Ocupacional (CTO) de Badalona, enfocat a crear Espais Artístics Inclusius i investigar com l’art participa i contribueix a construir una societat més diversa i inclusiva. Fent partícips a les principals entitats culturals de Catalunya com a agents claus d’aquest procés, així com a entitats del món educatiu i del món social i de la discapacitat. Conjuntament hem dut a terme 3 projectes artístics inclusius i hem pogut celebrar, després de dos anys, la cloenda d’aquest projecte.

Des del CTO Badalona hem estat participant amb 6 persones usuaries que s’han implicat en cor i ànima durant dos anys per reivindicar el seu lloc al món, en l’art i a la nostra societat. Des de les primeres reunions fins a la cloenda hem pogut gaudir de tot allò que entre tots hem aconseguit, en el nostre cas: una Passarel·la de moda reivindicativa. Durant aquest procés hem col·laborat amb moltes persones i organitzacions com la UAB, Instituts i Escoles, altres entitats del món de la discapacitat i també entitats culturals com el MNAC, el Mercat de les Flors, el Museu del Disseny, Can Framis i el Teatre Nacional de Catalunya.

Moda inclusiva: per tot tipus de persones i cossos

El subprojecte del CTO Badalona el vam realitzar amb el Museu del Disseny, l’Institut Escola Costa Llobera i Tallers Bellvitge, coordinat per la Mar Moron de la Universitat Autònoma de Barcelona. Aquest projecte s’ha centrat en el paper que la moda té en la inclusió de tot tipus de persones i cossos amb o sense discapacitat. La diversitat és l’autèntica revolució.

El treball conjunt entre l’Institut-Escola Costa Llobera, Tallers Bellvitge, el CTO de Badalona i el Museu del disseny s’ha realitzat durant aquest curs escolar. Cinc trobades realitzades entre gener i juny on hem pogut desplegar totes aquestes idees, jugant amb l’art conjuntament, aprenent sobre el disseny i com la moda sempre ha tingut un paper clau en la nostre societat.

Una primera part del projecte va estar dedicada a observar la moda des de les diferents èpoques, des de la visita al Museu d’Arqueologia per aprendre com van començar a tintar i teixir les primeres peces de roba i podent provar roba de l’època romana i veure com aquesta determinava quina posició tenies dins de la societat, fins a la visita a la col·lecció de moda més moderna al Museu del Disseny, on vam poder observar tota l’evolució. La Marina Vergés, dissenyadora de roba inclusiva que ha col·laborat en tot el projecte, ens va poder mostrar la seva feina i com el disseny intervé en la vida de les persones.

La segona part estava dedicada més a la part pràctica. Va estar guiada per totes les persones que han participat des del Museu del Disseny: la Carmina Borbonet, Mar Sureda, la Joana, el Guillem i el Kevin, als quals estem molt agraïts per tota la feina feta i com ens han ajudat a pensar, dissenyar i confeccionar la nostra pròpia col·lecció de moda inclusiva. Una feina que hem realitzat conjuntament amb els companys de Tallers Bellvitge i els estudiants del Costa Llobera que a part de dissenyar roba també van dissenyar pancartes amb missatges reivindicatius que formaven part de la posada en escena de la nostra passarel·la.

L’aportació de les persones del CTO Badalona de la Fundació Aspace Catalunya al projecte InArtDis

Des del CTO Badalona d'Aspace vam ser els encarregats de dissenyar el vídeo presentació de la nostra desfilada, amb dibuixos del Dani Moreno realitzats amb els ulls a través del Tobi i utilitzant el programa Paint. Va ser possible gràcies a la tecnologia de suport i la teràpia ocupacional.

Per a les persones usuàries, aquest projecte, ha significat una oportunitat per sentir-se inclosos i tenir un paper actiu en el disseny del propi projecte. Això els hi ha atorgat l’oportunitat de fer xarxa amb la comunitat artística, educativa i del tercer sector i donar-se a conèixer en altres espais que normalment no estaven tant oberts o no havien sigut tant accessibles per a ells.

L’apoderament de les persones que han participat així com l’autonomia han sigut aspectes claus que s’han pogut veure i treballar al llarg d’aquests dos anys. Fer escoltar la seva veu i opinió a l’hora de dissenyar el projecte, parlar d’accessibilitat, d’inclusió, d’espais comuns i aproximar-se a altres col·lectius com poden ser els estudiants de les diferents escoles i instituts, ha sigut una gran oportunitat. S’han sentit respectats, valorats, escoltats i això també els ha fet créixer com a persones, que la seva veu també importa, que ells i elles també conten per aquesta societat i que en formen part, aquesta vegada d’una manera activa i amb espai per compartir.

InArtDis ha proporcionat aquest espai on conèixer persones d’àmbits molt diferents; estudiants, persones d’altres entitats dedicades a la diversitat funcional, artistes, dissenyadors i educadors, entre d’altres, i així han pogut construir noves relacions interpersonals, creant i divertint-se, coneixent i explorant noves possibilitats. En definitiva, aquest projecte ha tingut un impacte en molts aspectes de les seves vides i de ben segur que serà recordat per totes les participants.

Continuarem amb projectes com aquest per seguir treballant per l’accessibilitat universal i la inclusió de totes les persones siguem com siguem i vinguem d’on vinguem.

 

Aquest article ha estat escrit amb la col·laboració de: Yaiza Fernández, Ferran Ribas Valdivia, Amal Tsouli, Andreina Cadenas, David Utanda, Dani Moreno.

Autor
Sra. Maria Garreta

Monitoria del CTO Badalona

Categoria:
Social

Publicacions relacionades