LA IMPORTÀNCIA DE L’ATENCIÓ PRECOÇ

Pel dia Mundial de la Paràlisi Cerebral, des de la Fundació Aspace Catalunya s’ha volgut profunditzar amb l’atenció precoç 

La paràlisi cerebral és un grup de trastorns no progressius que afecta al desenvolupament motor, del to, de la postura, i on poden quedar afectades la parla, i altres funcions del cos limitant les activitats de la vida diària. Aquests trastorns són la conseqüència d’una lesió produïda durant el període de desenvolupament cerebral de l’infant. Segons un estudi realitzat pel Servei Català de la Salut. Federació de la Paràlisi Cerebral i la Pluridiscapacitat de Catalunya (FEPCCAT) i Fundació ASPACE Catalunya, en el nostre territori trobem 20.000 casos de persones amb paràlisi cerebral. La taxa de prevalença en població infantil oscil·la entre 2 i 4,7 casos per cada 1.000 habitants. Tanmateix, cal remarcar que la societat científica reconeix que la detecció de la paràlisi cerebral en molts casos és tardana, per això continuem treballant per millorar el diagnòstic precoç.

Convé ressaltar que, l'atenció precoç és un enfocament integral que implica identificar i intervenir en els problemes de desenvolupament de manera immediata després del naixement o tan aviat com es detectin. Això comporta a incloure psicologia, logopèdia, fisioteràpia, teràpia ocupacional i altres serveis destinats a ajudar els infants i a les seves famílies, per millorar les seves habilitats i els objectius que s’han marcat conjuntament.

Professionals del Servei de Neuropediatria de la Fundació Aspace Catalunya han explicat com realitzen a la Fundació, l'atenció precoç i els beneficis que suposen pels infants amb paràlisi cerebral.

La Dra. Lydia Alejandra Vargas Salazar remarca que: “a la Fundació Aspace Catalunya creiem que la detecció i la prevenció són fonamentals pel seguiment dels infants al llarg dels primers cinc anys de vida en tots els entorns: sanitari, social i educatiu”.

En definitiva, és essencial pel futur desenvolupament dels infants perquè es l’etapa on continua evolucionant la maduresa del cervell i, per tant, el diagnòstic i la intervenció precoç és primordial per poder treballar en les capacitats i els recursos de l'infant i poder incidir en el seu futur aprenentatge en l'àmbit motriu, educatiu i social.

La Sra. Sònia De Abril Fernández ha comentat la importància de l’abordatge d’un equip multidisciplinari que elabori un pla terapèutic individualitzat, amb la finalitat de determinar quina planificació de seguiment, valoració i proves complementàries s’hauran de dur a terme durant tot el procés de tractament.

La Fundació Aspace Catalunya fa un acompanyament continuat a les famílies des del primer moment que reben el diagnòstic i durant tot el procés terapèutic. “Des d'Aspace considerem que aquest acompanyament ha de ser multidisciplinari perquè sabem que aquest model disminueix els factors de perill i augmenta en factors de protecció" ha explicat la Dra. Gabriela Ganc Zaslavsky.

En el Dia Mundial de la Paràlisi Cerebral des de la Fundació Aspace Catalunya volem manifestar la importància de l'atenció precoç en el tractament, i la millora de la qualitat de vida de les persones que pateixen aquesta condició neuromotora.

Atenció Precoç from Fundació Aspace Catalunya on Vimeo.

Categoria:
Institucional