La Fundació Aspace Catalunya es complau a anunciar els resultats d'un estudi clínic innovador sobre els factors de risc cardiovascular en adults amb discapacitat intel·lectual i paràlisi cerebral, que ha estat reconegut amb el premi a la millor comunicació oral per la Societat Catalana de Neurologia.
La literatura científica indica que les persones adultes amb paràlisi cerebral presenten un risc augmentat de desenvolupar malalties cardiovasculars comparat amb la població general. Aquest estudi, liderat pel doctor Bernat Bertran i la doctora Isabel Fernández, tenia com a objectiu avaluar la incidència de factors de risc cardiovascular en una cohort d'adults amb discapacitat intel·lectual i/o paràlisi cerebral seguits al centre especialitzat de la Fundació Aspace Catalunya.
L'estudi retrospectiu va analitzar pacients atesos durant l'any 2023-2024. Es van revisar les analítiques recents, dades de tensió arterial, índex de massa corporal (IMC), tractaments i diagnòstics, així com variables relacionades amb la seva patologia de base.
Es van avaluar 300 pacients amb una edat mitjana de 38,4 anys. Els resultats mostraren que el 4,41% fumaven, el 11,8% eren hipertensos, el 27,2% tenien dislipèmia, el 3,68% eren diabètics i el 16,71% presentaven obesitat. Només dos pacients (0,74%) tenien antecedents de cardiopatia isquèmica. Els factors associats a la hipertensió, dislipèmia o diabetis mellitus van ser l'edat i l'obesitat, mentre que el tractament amb neurolèptics es va associar a un IMC més elevat.
Contràriament al que indica la literatura científica, la nostra cohort presenta una menor incidència de factors de risc cardiovascular comparat amb la població general. Això suggereix que un seguiment adequat en una unitat especialitzada podria millorar el control del risc cardiovascular en aquesta població i prevenir complicacions com ictus, infarts de miocardi, i insuficiència cardíaca.
Aquest treball ha estat reconegut amb el premi a la millor comunicació oral a la reunió anual de la Societat Catalana de Neurologia. Aquest reconeixement subratlla la importància de la investigació realitzada a la Fundació Aspace Catalunya i el compromís dels seus professionals en millorar la salut i la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i paràlisi cerebral.
Volem felicitar tots els professionals i usuaris de la Fundació Aspace Catalunya pel seu esforç i participació en aquest estudi. La seva dedicació i compromís han estat clau per aconseguir aquests resultats destacats. Continuarem treballant amb el mateix esperit i rigor per avançar en el nostre objectiu de millorar la salut i benestar de les persones que atenem.