La tasca de la terapeuta ocupacional garanteix la participació de tots els alumnes, adaptant entorns i materials per fomentar confiança, motivació i aprenentatge a l’inici del dia.
L’activitat diària del “Bon Dia!” a les aules de l’escola s’ha consolidat des de fa molts anys com una rutina fonamental a l’inici de la jornada per a tots els alumnes. Conduïda pel personal docent i amb el suport de fisioterapeutes, logopedes i terapeutes ocupacionals, aquesta dinàmica col·laborativa aporta molts beneficiïs a l’alumnat. Destaquem especialment el paper del terapeuta ocupacional en aquesta activitat, que amb la seva tasca facilita l’accés, millora la participació i fomenta l’autoestima dels alumnes, adaptant l’activitat, els recursos i els espais per tal que cada nen i nena pugui iniciar el seu dia amb confiança.
La tasca central de la terapeuta ocupacional a l’escola durant l’activitat del “Bon Dia!” és garantir el màxim nivell de participació de tots els alumnes. Adapten els materials i l’entorn de manera que tots els alumnes, independentment de les seves capacitats, puguin participar-hi plenament. Per això, les terapeutes ocupacionals treballen per oferir opcions d’accés tant directe com alternatiu. En alguns casos, es recorre a productes de suport, com ara braços articulats per a polsadors, o programaris específics que afavoreixen la interacció a través de sistemes com “The Grid”, que permeten la comunicació i el treball per causa-efecte.
La terapeuta ocupacional també valora les necessitats sensorials de cada alumne, un aspecte que resulta clau per garantir un entorn d’aprenentatge còmode i segur. A partir d’aquesta valoració l’equip d’aula pot modular els estímuls d’acord amb les seves necessitats individuals. Així, es facilita un espai on els alumnes se sentin còmodes i preparats per a l’aprenentatge.
A banda de la regulació sensorial, les terapeutes ocupacionals intervenen en la millora de les habilitats manuals, la coordinació i la consciència corporal. Això és especialment rellevant per a alumnes que poden tenir dificultats en la discriminació espacial o en la comprensió de conceptes corporals i viso-espacials, els quals es treballen a través de materials adaptats que fomenten la pràctica i la diferenciació corporal. A més, la/el terapeuta ocupacional analitza i ajusta els estímuls de cada espai per millorar el procés de recepció, interpretació i resposta davant els diferents estímuls.
Amb la contribució del/la terapeuta ocupacional en l’activitat del “Bon Dia!”, l’escola afavoreix una educació inclusiva on cada alumne, independentment de les seves capacitats i necessitats, té l’oportunitat de participar activament i amb confiança en el seu entorn escolar.
Aquesta feina diària en l’adaptació d’entorns, materials i suports sensorials posa de manifest la importància d’un treball interdisciplinari on cada professional aporta els seus coneixements per a la consecució dels objectius educatius de cada nen i nena.
Des de la Teràpia Ocupacional prioritzem la participació de tots els alumnes en totes les activitats de l’escola. L’activitat del bon dia, facilita la predisposició i augmenta la motivació. Per fer possible la participació, la terapeuta ocupacional analitza i adapta les demandes de les activitats, les característiques de l’alumne, els materials i l’entorn.
Coordinació motora gruixuda
Pràxia oculomanual. Motricitat fina. Orientació tempor al.
Orientació temporal
Accés directe. Habilitats visuoperceptives i coordinaci o oculomanual.
Accés alternatiu. Participació en tasques escolars a través de coordinació ocular.