hide text

Fets rellevants del 2023

Participació de la Fundació Aspace Catalunya en el congrés mundial de la International Society of Physical and Rehabilitation Medicine (ispmr)

Del 5 al 8 de juny a la ciutat de Cartagena de Índies, Colòmbia, es va celebrar el 17è congrés mundial de l'ISPMR (Societat Internacional de Medicina Física i Rehabilitació), centrat en les noves perspectives en Medicina Física i Rehabilitació per abordar els reptes que es presenten en matèria de salut a nivell mundial.

La Fundació ASPACE Catalunya va participar amb una comunicació oral sobre l'eficàcia de les ones de xoc en el tractament local de la hipertonia en pacients amb paràlisi cerebral.

El congrés va ser encapçalat per ponents reconeguts a nivell mundial en diferents disciplines:

El Dr. Antony Duttine, Assessor en Discapacitat i Rehabilitació de l'OPS/OMS, va destacar que recentment, el 27 de maig de 2023, l'Organització Mundial de la Salut va arribar a un acord històric per reforçar l'accés universal a la rehabilitació en els sistemes de salut i per crear una major consciència sobre les prioritats nacionals en investigació, tractament i prevenció, amb millores en tecnologia, cobertura i finançament.

D'altra banda, el Dr. Walter Frontera, de la Universitat de Puerto Rico, va comentar que, davant de l'envelliment de la població mundial, la rehabilitació i l'exercici són necessaris per a la prevenció i el tractament de processos com la sarcopènia, els trastorns de la marxa i de l'equilibri, l'osteoporosi, etc. i que és necessari adoptar un enfocament integral i fer èmfasi en la necessitat d'invertir recursos en investigació i tecnologia a nivell mundial.

hide text

hide text

Així mateix, el Dr. Stefano Negrini, professor del Servei de Rehabilitació de la Universitat de Milà, va parlar sobre les directrius de recerca en rehabilitació i la producció d'evidència científica, redefinint les propostes, recomanant guies per a assajos clínics aleatoris en rehabilitació (RCTRACK i GUIDE - Rehab) i contribuint en el desenvolupament de paquets d'intervenció que s'emmarquen dins del grup de treball de l'OMS "Rehabilitation 2030 call for action".

Finalment, la conferència magistral de l'escriptor William Ospina de Colòmbia va ser molt interessant, on es va descriure el mestissatge com una forma històrica d'enriquiment cultural de les diferents nacions de l'Amèrica Llatina. Metafòricament, es pot establir un paral·lelisme amb la Medicina Física i la Rehabilitació, considerades com un mestissatge de totes les disciplines de la medicina.

D'altra banda, voldríem destacar el simposi dedicat a la paràlisi cerebral, especialment a l'atenció primerenca, a l'atenció en el medi rural colombià i a la transició cap a la vida adulta. A més, també es va realitzar un altre simposi sobre el tractament de l'espasticitat de la lesió cerebral adquirida, organitzat conjuntament amb la Societat Iberoamericana de Medicina Física i Rehabilitació.

Pel que fa al tractament de l'espasticitat, el Dr. Gerard E. Francisco dels Estats Units, professor a la Universitat de Texas, va proporcionar un resum actualitzat de tots els tractaments i manejaments de l'espasticitat a nivell mundial, i va esmentar les ones de xoc com una recurs en fase d'exploració i innovació.

hide text

La Fundació ASPACE Catalunya va presentar un estudi quasiexperimental per demostrar l'eficàcia de les ones de xoc radials en el tractament local de la hipertonia, concretament en els músculs tríceps surals, en pacients amb paràlisi cerebral majors de 6 anys, amb GMFCS I-II-III. Es va demostrar una millora en l'extensibilitat local, en la prova "up and go" i en la velocitat de la marxa de 10 m. Cal destacar que la nostra presentació va formar part d'un "LONG WORKSHOP" sobre el tractament amb ones de xoc en diverses patologies i va ser molt ben rebuda per part del públic especialitzat. Agraïm al Dr. Ludger Gerdesmeyer (Alemanya) per la seva contribució perquè això fos possible.