hide text

Fets rellevants del 2023

La vanguardia en avenços científics i tecnològics en les patologies del neurodesenvolupament

Les II Jornades d’Atenció Integrada en Paràlisi Cerebral i altres Patologies del Neurodesenvolupament estan organitzades per la Fundació Aspace Catalunya en col·laboració amb l’Hospital Sant Joan de Déu i l’Hospital Vall d’Hebron.

A les conferències es mostraran els grans avenços realitzats a nivell científic, tecnològic i social en matèria de patologies del neurodesenvolupament de la ma de ponents nacionals i internacionals.

Barcelona 14 de març de 2023. – Els propers 17 i 18 de març es portaran a terme les II Jornades d’Atenció Integrada en Paràlisi Cerebral i altres Patologies del Neurodesenvolupament, organitzades per la Fundació Aspace Catalunya, amb la col·laboració de l’Hospital Sant Joan de Déu i l’Hospital Vall d’Hebron, en el centre CIM d’Aspace. Després de l’èxit de l’última trobada, tot i les dificultats de la pandèmia, un any més es realitzen aquesta sèrie de conferències enfocades per a professionals del sector de la salut mental, la neurorehabilitació i de la teràpia ocupacional. En aquestes jornades es compartirà l’abordatge integrat de les patologies del neurodesenvolupament des de diferents punts de vista complementaris, proporcionant una visió innovadora dels avenços clínics i de recerca.

Les conferències es realitzaran en castellà, amb traducció simultània de les ponències internacionals, i es distribuiran en tres àrees:

  • Taula de Transició: Abordatge de l’infant a l’adult amb paràlisi cerebral.
  • Taula de Tecnologia: Tecnologia aplicada a la pluridiscapacitat.
  • Taula de Salut Mental: Salut mental en patologies del neurodesenvolupament.

Les II Jornades d’Atenció Integrada en Paràlisi Cerebral i altres Patologies del Neurodesenvolupament comptarà amb ponents de la Fundació Aspace Catalunya, l’Hospital Sant Joan de Déu i l’Hospital la Vall d’Hebron; així com d’altres organitzacions nacionals, com Nipace o l’Institut de Neurociències d’Alacant i també d’organitzacions internacionals, de la ma de la Cerebral Palsy Alliance i la San Francisco State University.

Conferències i ponents

Les tecnologies de suport s’han convertit en una eina que s’integra en els camps de la rehabilitació i en la vida diària de les persones amb diversitat funcional per a fomentar la seva autonomia. En aquest sentit, Ángel Aguilar, Enginyer i Director del Servei de Recursos i Tecnologia de Suport de la Fundació Aspace Catalunya, realitzarà una demostració pràctica de l’ús dels últims avenços tecnològics en el control de l’entorn, de l’adaptació sobre activitats rehabilitadores, en comunicació augmentada, en el desplaçament i en la rehabilitació funcional. En aquesta ponència participaran:

  • Rhoda Nieves, Terapeuta Ocupacional de la Fundació Aspace Catalunya, que explicarà el funcionament del taller de tecnologia de suport que realitza al Centre de Teràpia Ocupacional Aspace de Badalona i l’èxit que està tenint entre les persones usuàries.
  • Oriol Roqueta, advocat jubilat lluitador pels drets de les persones amb diversitat funcional i persona usuària de Fundació Aspace Catalunya, que, amb una tetraplegia espàstica molt acusada, parlarà sobre com aconsegueix viure solament gràcies a l’ajuda de la tecnologia.
  • I, per últim, Joel Bueno, una persona usuària de la Fundació Aspace Catalunya de 15 anys, que farà la seva ponència mitjançant l’eina de comunicació augmentada Tobii, dedicada a les dificultats en el desplaçament i l’obtenció de material ortopèdic personalitzat i de com, gràcies a la tecnologia de suport, és capaç de fer música.

hide text

hide text

A nivell internacional es comptarà amb la presència de Iona Novak, referent mundial en paràlisi cerebral, Catedràtica de la Universitat de Sidney i Cofundadora de la Cerebral Palsy Alliance Research Institute. La Professora Iona Novak exposarà les diferents guies realitzades per a famílies i professionals en l’àmbit de la paràlisi cerebral i l’eficàcia de la seva implementació. L’Aliança de paràlisi cerebral d’Austràlia ofereix teràpies centrades en la persona i proveeix programes d’habilitats per a persones amb paràlisi cerebral, amb la prioritat d’ajudar a portar una vida més còmode, inclusiva i independent, i maximitzar la seva participació a la comunitat. Les guies internacionals de pràctica clínica, ajuden a millorar la participació del col·lectiu en les activitats importants de la vida.

Per la seva part, la Dra. Gloria Soto, Catedràtica del Departament d’Educació Especial a la San Francisco State University i experta en sistemes de comunicació augmentativa i alternativa (CAA), descriurà l’accés a aquests sistemes comunicatius, sobre el llenguatge com a dret fonamental i les característiques dels sistemes CAA per a facilitar el desenvolupament de les persones.

Així mateix, una altra de les conferències destacades, la realitzarà Nora Sanz, Fisioterapeuta i directora de la Fundació Nipace, en el marc de l’ús d’exoesquelets en paràlisi cerebral i la seva evidència científica. A la Fundació Nipace de Guadalajara ja estan posant en pràctica l’ús d’exoesquelets per a fomentar la neurorehabilitació i mostrarà els casos d’èxit i com aquesta tecnologia pot ajudar en els trastorns del neurodesenvolupament.

Per últim, l’àrea de Salut Mental de la Fundació Aspace Catalunya, també participarà en diverses ponències, fent èmfasi en el funcionament mental de la paràlisi cerebral i les diferents intervencions efectives d’atenció psicoterapèutica que realitzen amb diferents grups de perfils específics. En aquesta Taula de Salut Mental tancaran la intervenció dos psiquiatres de l’Hospital Sant Joan de Déu, exposant una ponència sobre TDAH i Autisme en infants amb paràlisi cerebral.

hide text

Totes les conferències:

  • 17 de març
  • 9:00h – Dra. Xènia Alonso, Hospital Sant Joan de Déu. Etiologia de la paràlisi cerebral i epilèpsia en la infància.

    9:30h – Dra. Mercedes Serrano, Hospital Sant Joan de Déu. Avenços en el diagnòstic genètic de la paràlisi cerebral.

    10:00h – Prof. Iona Novak, Cerebral Palsy Alliance. Implementació de les guies d’entrenament funcional per a famílies i professionals.

    11:30h – Dr. Bernat Bertran i Dra. Isabel Fernández, Fundació Aspace Catalunya. Paper del neuròleg d’adults front a una persona amb discapacitat intel·lectual o paràlisi cerebral sense estudi etiològic previ.

    12:00h – Laura Panadero, Fundació Aspace Catalunya, i Eduard Pellicer, Hospital Sant Joan de Déu. Transició dels pacients adults i les seves famílies amb perfil de paràlisi cerebral i patologies del neurodesenvolupament. Experiència en HSJD i Aspace.

    12:30h – Dra. Juana Gallar, Universitat Miguel Hernández. Abordatge del dolor en la pluridiscapacitat.

    13:00h – Dra. Francisca Gimeno, Fundació Aspace Catalunya. L’envelliment en adults amb paràlisi cerebral. Característiques i principals complicacions.

    14:30h – Dra. Esther Toro, Hospital Vall d’Hebron. Alteracions ortopèdiques i opcions terapèutiques.

    15:00h – Nora Sanz, Fundació Nipace. Exoesquelets en paràlisi cerebral. Evidència científica.

    15:30h – Ángel Aguilar i Rhoda Nieves, Fundació Aspace Catalunya. Tecnologies de suport en la pluridiscapacitat. Avançant en l’autonomia de les persones i Demostració pràctica de tecnologies de control de l’entorn i desplaçament.

    17:00h – Dra. Gloria Soto, San Francisco State University. Comunicació augmentativa i alternativa com a mitjà d’adquisició del llenguatge.

  • 18 de març
  • 9:00h – Dra. Núria Esqué i Dra. Inma Mateos, Fundació Aspace Catalunya. Característiques del funcionament mental en la paràlisi cerebral.

    9:30h – Laura Estrela i Óscar García, Fundació Aspace Catalunya. Intervenció psicoterapèutica en perfils específics. Grups psicoterapèutics.

    10:00h – Dra. Gemma Español i Dra. Laura Gisbert, Hospital Vall d’Hebron. TDAH i autisme en nens amb paràlisi cerebral.

    11:00h – Patricia Trabado i Dr. Stefano Petrella, Fundació Aspace Catalunya. La integració sensorial en la pluridiscapacitat.

    11:30h – Àngels Morral, Universitat Ramon Llull. Psicomotricitat en alteracions del neurodesenvolupament.