Eficàcia de les ones de xoc en el tractament local de la hipertonia muscular (espasticitat i distonia), en pacients amb paràlisi cerebral.
La hipertonia muscular patològica, que engloba els termes més coneguts d’espasticitat i distonia, és un dels majors problemes en les persones afectes de Paràlisi Cerebral (PC). El tractament amb ones de xoc radials (rESWT), o també anomenades ones de pressió, representa una alternativa relativament nova als tractaments convencionals de la hipertonia muscular i s’ha establert en els últims anys com una opció no invasiva i amb pocs efectes secundaris per al seu maneig.
Activitats Previstes
L’ estudi es realitzarà al Centre Integral Montjuïc, situat al C/ Tres Pins 31-35 de Barcelona. La Fundació Aspace Catalunya és una entitat sense ànim de lucre fundada l’any 1961, declarada associació “beneficio-social” l’any 1964 i considerada d’utilitat pública el 1968. Els objectius d’ aquesta entitat sempre han estat els de promoure serveis per a la recerca, diagnòstic, rehabilitació i educació de persones que presentin paràlisi cerebral o altres lesions del neuro desenvolupament, així com a les seves famílies. Va ser pionera a Espanya en el tractament de pacients amb dany cerebral, principalment congènit, i en especial en PC.
Una vegada els candidats a participar siguin seleccionats per les mediques rehabilitadores, compleixin els criteris d’elegibilitat i signin el consentiment informat, es procedirà a realitzar la recollida de dades basals: edat, sexe, tipus de PC, descripció segons les directrius del Registre Europeu de la PC mitjançant GMFCS, MACs, CFCS, i quocient intel·lectual (CI).
El tractament consisteix en 3 sessions d’ones de xoc amb un interval de temps d’1 setmana entre cada sessió en els músculs seleccionats. La intervenció serà realitzada per dos fisioterapeutes de l’ entitat
Els nostres valors base es prendran just abans de la primera sessió d’ones de xoc (V0); els valors objectiu es prendran just després de finalitzar la tercera sessió de tractament d’ones de xoc (V1); posteriorment, es realitzarà una reavaluació els 3 mesos (V2) del moment en què es van prendre els valors base i als 6 mesos (V3).
En els quatre moments en què es recullen les dades quantitatives, es lliurarà al pacient o familiar una enquesta semi-estructurada per tal de recaptar els aspectes subjectius i emocionals associats al tractament per a la seva posterior anàlisi qualitativa.