Efectivitat de la teràpia mirall en la millora de l’ acompliment bimanual, fun-ció somatosensorial de l’ extremitat superior i qualitat de vida de nens amb paràlisi cerebral unilateral espàstica: Assaig Clínic Aleatoritzat

Efectivitat de la teràpia mirall en la millora de l’ acompliment bimanual, funció somatosensorial de l’ extremitat superior i qualitat de vida de nens amb paràlisi cerebral unilateral espàstica: Assaig Clínic Aleatoritzat

La paràlisi cerebral unilateral espàstica (PCUE) és conseqüència d’una lesió en un hemisferi cerebral al cervell immadur, que comporta l’afectació de l’hemicos contrari, sobretot a l’extremitat superior. Les alteracions són majoritàriament motores, tot i que els dèficits en la funció somatosensorial estan  també presents, i estan estretament relacionades amb la funcionalitat de la mà. L’evidència proposa la teràpia mirall com una teràpia amb potencials efectes en l’acompliment bimanual i la funció somatosensorial, que podrien repercutir substancialment en la qualitat de vida.

Definició del projecte

Resum Executiu
Es planteja un assaig clínic aleatoritzat a simple cec, la mida mostral del qual serà d’11 subjectes per grup. El grup experimental realitzarà un programa d’ exercicis motors bimanuals en l’ entorn familiar durant 5 setmanes, 30 minuts al dia, 5 dies a la setmana amb teràpia mirall, mentre que el grup control ho farà sense mirall. S’ avaluaran els efectes sobre l’ acompliment bimanual, la funció somatosensorial i la qualitat de vida auto-percebuda pre-tractament, post-tractament i al mes de finalització.

Context i Justificació
Resultats favorables en aquest estudi suposarien la implementació d’ una teràpia de baix cost, adaptable a l’ entorn natural dels infants amb PCUE i sense contraindicacions, amb potencial per millorar el acompliment bimanual, la funció somatosensorial i la qualitat de vida. A més, la creació d’una teràpia adaptable a la llar incrementaria la implicació familiar i l’apoderament dels pares d’aquests infants, augmentant la seva confiança i acompanyant-los en el procés de la discapacitat.

Objectiu General
L’objectiu del present estudi és demostrar l’eficàcia d’un programa d’exercicis motors amb teràpia mirall en nens amb PCUE de 8-12 anys classificats en els dos primers nivells de “Manual Ability Classification System” en la millora de l’acompliment bimanual, la funció somatosensorial i la qualitat de vida.

Objectius Específics

  • Estudiar l’efectivitat d’un programa d’exercicis motors bimanuals amb teràpia mirall en extremitats superiors realitzat en l’ entorn familiar respecte al mateix programa sense teràpia mirall per millorar la funció somatosensorial de la mà afectada dels infants amb PCUE de 8-12 anys classificats en els nivells I i II de MACS.
  • Valorar l’increment de la qualitat de vida dels infants amb PCUE d’entre 8 i 12 anys classificats en MACS I i II mitjançant l’ aplicació d’ un programa bimanual de teràpia mirall.
  • Comprovar que els efectes del programa d’exercicis motors bimanuals amb teràpia mirall en extremitats superiors sobre la funció somatosensorial i l’acompliment bimanual es mantenen passat 1 mes després realització.
Efectivitat de la teràpia mirall en la millora de l’ acompliment bimanual, fun-ció somatosensorial de l’ extremitat superior i qualitat de vida de nens amb paràlisi cerebral unilateral espàstica: Assaig Clínic Aleatoritzat

Enfocament i Estratègies

Disseny d’ estudi
El present estudi és un assaig clínic aleatoritzat a simple cec. Es realitzarà l’ assignació aleatòria mitjançant aleatorització simple amb el programa Epidat 4.2.

Participants
La població d’ estudi seran infants amb PCUE d’ entre 8 i 12 anys classificats en els nivells I i II en MACS.

Efectivitat de la teràpia mirall en la millora de l’ acompliment bimanual, fun-ció somatosensorial de l’ extremitat superior i qualitat de vida de nens amb paràlisi cerebral unilateral espàstica: Assaig Clínic Aleatoritzat

Activitats Previstes

En ambdós grups es realitzarà una teràpia consistent en un programa d’ exercicis motors d’ EESS en dos blocs de 15 minuts, amb un descans de 5 minuts entre ambdós, durant 5 setmanes, 5 dies a la setmana, en l’ entorn familiar de cada participant i sota la supervisió del cuidador principal.

El programa d’exercicis motors bimanuals consta de les següents activitats:

  1. Agarre amb esponja: obrir i tancar les mans apretant una esponja.
  2. Pronosupinació: pronosupinació dels avantbraços amb un retolador gruixut o ampolla a cada mà.
  3. Pressió dit a dit en plastilina: pressió dels guims dels dits un a un contra un tros de plastilina de manera simètrica, des del polze fins al mocador.
  4. Rotació de canells en sentit horari i antihorari: rotacions dels canells amb els punys tancats.

Es faran 10 girs en un sentit i 10 en un altre per a cada sèrie.

Els exercicis es faran de manera simultània i simètrica amb les dues mans, sense importar la qualitat de moviment de la mà afectada. L’ ordre de les activitats serà escollit pel subjecte, així com quins exercicis es realitzaran diàriament, amb la condició de realitzar 2 dels 4 exercicis proposats a diari.

El grup experimental realitzarà el programa amb teràpia mirall, de manera que l’ES afectada es col·locarà amb el avantbraç en supinació i el canell estès dins d’ una caixa mirall, quedant en el pla sagital, per la qual cosa el subjecte observarà en tot moment el reflex de la mà no-afectada en el lloc que correspondria veure l’ ÉS afectada.

El grup control el realitzarà amb l’ES afectada damunt la taula sense usar la caixa mirall, podent visualitzar la l’ activitat d’ ambdues mans en tot moment.

Es considerarà com un criteri de sortida de l’ estudi el no compliment del 80% del programa, corresponent a 120 minuts/setmana. La doctoranda realitzarà el control de seguiment de la teràpia mitjançant un full de seguiment i la rebuda d’ un vídeo mínim setmanal realitzant la teràpia. S’ oferirà el material necessari per realitzar les intervencions a totes les famílies.

Es plantegen tres valoracions al llarg de l’estudi: una inicial, a nivell basal (V0); una a la finalització de la intervenció (V1); i una al mes (V2). Aquestes es realitzaran per part de l’ avaluador en un dels 3 centres de Fundació ASPACE Catalunya de la ciutat de Barcelona.

En el moment del reclutament es recollirà el sexe, edat, hemicòrpor afectat i nivell MACS. S’ analitzaran tres variables en V0, V1 i V2: acompliment bimanual, funció somatosensorial i qualitat de vida.

Beneficis Previstos

Els resultats obtinguts en el present estudi s’ espera que siguin favorables a l’ aplicació de la TE com a tractament sobre l’ acompliment bimanual, la funció somatosensorial i la qualitat de vida d’ aquests infants, tal com les primeres investigacions en ella suggereixen.

Es tractaria del primer estudi en població espanyola basat en aquells exercicis aplicables a la TE que han obtingut resultats potencialment beneficiosos, aportant una mida mostral suficient i representativa de la població i creant una metodologia basada en l’ evidència, adaptada per poder ser realitzada en l’ entorn natural amb la col·laboració dels cuidadors principals i en el qual es controla de manera bastant exhaustiva el seguiment i compliment de la teràpia al llarg de l’ estudi

Efectivitat de la teràpia mirall en la millora de l’ acompliment bimanual, fun-ció somatosensorial de l’ extremitat superior i qualitat de vida de nens amb paràlisi cerebral unilateral espàstica: Assaig Clínic Aleatoritzat

Efectes Positius en la Comunitat o Sector Beneficiat

Principalment, aquest estudi podria servir per continuar la investigació actual en l’adaptació de la teràpia mirall en els infants amb PCUE, i així poder ampliar el camp de tractaments per a la funció motora existents en l’ actualitat.

A més, es pretén contribuir a l’emfatització de la pràctica centrada en la família i l’adaptació de tractaments dins de l’ entorn natural dels infants amb l’ objectiu de crear teràpies enfocades a la funcionalitat que resultin molt més enriquidores i motivadores, tenint en compte l’ entorn de l’ infant, com a manera de millorar l’ activitat i la participació dels infants amb PCUE dins del seu entorn, és a dir, millorar la seva independència i autonomia.

Així mateix, es pretén emfatitzar la necessitat de la importància de la funció sensorial en el desenvolupament global del infant amb o sense patologia, i reforçar la importància de la seva correcta valoració, atesa la importància que té en el desenvolupament complet i global.

D’altra banda, aquest projecte va en línia d’estudis anteriors, aprofundint en la recerca de teràpies de baix cost i l’ alta efectivitat. La intervenció proposada en desenvolupa d’ altres ja existents i pretén apropar-se a una possible protocol·lització de teràpia mirall, cosa que comportaria la creació d’una teràpia d’un cost molt baix, sense efectes secundaris i sense aparents contraindicacions, que podria ser una teràpia més a tenir en compte dins del tractament d’ aquesta població. La realització d’ aquest projecte suposaria un canvi social en la implicació de les famílies amb nens amb PCUE en l’abordatge de les seves limitacions, oferint una teràpia pensada per poder adaptar-se al màxim

a les seves necessitats i requeriments, podent-la fer des de casa i empoderant-los i acompanyar-los en el procés de la discapacitat.

Així mateix, el present projecte tindria un impacte molt important en la fisioteràpia. Segons el coneixement de l’equip investigador, aquest seria el primer assaig clínic aleatoritzat en plantejar la teràpia mirall com a teràpia pels infants amb PCUE, posant de manifest la necessitat de considerar les limitacions sensorials dins la afectació motora, amb l’ objectiu de millorar l’ acompliment de les activitats de la vida diària i la seva qualitat de vida.

Vull col·laborar

Ajuda’ns a superar els límits i millorar la vida de milers de persones