Efectivitat de la teràpia mirall en la millora de l’ acompliment bimanual, funció somatosensorial de l’ extremitat superior i qualitat de vida de nens amb paràlisi cerebral unilateral espàstica: Assaig Clínic Aleatoritzat
La paràlisi cerebral unilateral espàstica (PCUE) és conseqüència d’una lesió en un hemisferi cerebral al cervell immadur, que comporta l’afectació de l’hemicos contrari, sobretot a l’extremitat superior. Les alteracions són majoritàriament motores, tot i que els dèficits en la funció somatosensorial estan també presents, i estan estretament relacionades amb la funcionalitat de la mà. L’evidència proposa la teràpia mirall com una teràpia amb potencials efectes en l’acompliment bimanual i la funció somatosensorial, que podrien repercutir substancialment en la qualitat de vida.
Activitats Previstes
En ambdós grups es realitzarà una teràpia consistent en un programa d’ exercicis motors d’ EESS en dos blocs de 15 minuts, amb un descans de 5 minuts entre ambdós, durant 5 setmanes, 5 dies a la setmana, en l’ entorn familiar de cada participant i sota la supervisió del cuidador principal.
El programa d’exercicis motors bimanuals consta de les següents activitats:
- Agarre amb esponja: obrir i tancar les mans apretant una esponja.
- Pronosupinació: pronosupinació dels avantbraços amb un retolador gruixut o ampolla a cada mà.
- Pressió dit a dit en plastilina: pressió dels guims dels dits un a un contra un tros de plastilina de manera simètrica, des del polze fins al mocador.
- Rotació de canells en sentit horari i antihorari: rotacions dels canells amb els punys tancats.
Es faran 10 girs en un sentit i 10 en un altre per a cada sèrie.
Els exercicis es faran de manera simultània i simètrica amb les dues mans, sense importar la qualitat de moviment de la mà afectada. L’ ordre de les activitats serà escollit pel subjecte, així com quins exercicis es realitzaran diàriament, amb la condició de realitzar 2 dels 4 exercicis proposats a diari.
El grup experimental realitzarà el programa amb teràpia mirall, de manera que l’ES afectada es col·locarà amb el avantbraç en supinació i el canell estès dins d’ una caixa mirall, quedant en el pla sagital, per la qual cosa el subjecte observarà en tot moment el reflex de la mà no-afectada en el lloc que correspondria veure l’ ÉS afectada.
El grup control el realitzarà amb l’ES afectada damunt la taula sense usar la caixa mirall, podent visualitzar la l’ activitat d’ ambdues mans en tot moment.
Es considerarà com un criteri de sortida de l’ estudi el no compliment del 80% del programa, corresponent a 120 minuts/setmana. La doctoranda realitzarà el control de seguiment de la teràpia mitjançant un full de seguiment i la rebuda d’ un vídeo mínim setmanal realitzant la teràpia. S’ oferirà el material necessari per realitzar les intervencions a totes les famílies.
Es plantegen tres valoracions al llarg de l’estudi: una inicial, a nivell basal (V0); una a la finalització de la intervenció (V1); i una al mes (V2). Aquestes es realitzaran per part de l’ avaluador en un dels 3 centres de Fundació ASPACE Catalunya de la ciutat de Barcelona.
En el moment del reclutament es recollirà el sexe, edat, hemicòrpor afectat i nivell MACS. S’ analitzaran tres variables en V0, V1 i V2: acompliment bimanual, funció somatosensorial i qualitat de vida.