Avaluació de la utilitat diagnòstica de la versió en espanyol del qüestionari pediatric eating assessment tool (Pedi-EAT)

Avaluació de la utilitat diagnòstica de la versió en espanyol del qüestionari pediatric eating assessment tool (Pedi-EAT)

La investigació en les dificultats alimentàries en nens és limitada a causa de la falta de consens en el diagnòstic i escassetat de mesures vàlides i confiables. PediEAT és un qüestionari per a pares destinat a avaluar problemes d’alimentació en nens de sis mesos a set anys. Està compost per quatre subescales.

Definició del projecte

Resum Executiu
Es van incloure pares de nens de 6 a 7 anys seleccionats en dos grups: amb dificultats en alimentació i sense dificultats. Els familiars van completar el qüestionari adaptat online. Es va avaluar la capacitat discriminatòria, la sensibilitat i especificitat, la fiabilitat, el temps mitjà d’ emplenament i grau de dificultat percebuda del qüestionari. Es van estudiar possibles variables associades a la puntuació del PediEAT.

Context i Justificació
La versió en espanyol del PediEAT és un instrument útil per detectar dificultats d’alimentació en infants del grup d’ edat estudiat, aplicable a la pràctica clínica i en recerca.

Objectiu General
Determinar la utilitat diagnòstica de la versió espanyola del qüestionari de avaluació d’alimentació pediàtrica (Pediatric Eating Assessment Tool PediEAT) per detectar nens amb dificultats d’alimentació.

Objectius Específics

  • Identificar les característiques clíniques i socioeconòmiques dels infants amb dificultats en alimentació respecte als infants sense dificultats d’alimentació.
  • Conèixer els principals problemes d’alimentació en la població d’estudi.
  • Conèixer la utilitat del qüestionari PediEAT per classificar la població d’estudi segons siguin o no nens amb dificultats d’ alimentació.
  • Estimar el temps mitjà d’emplenament del qüestionari PediEAT
  • Conèixer la percepció del grau de dificultat del qüestionari PediEAT.
  • Estudiar les possibles variables associades a la puntuació total del qüestionari PediEAT.
Avaluació de la utilitat diagnòstica de la versió en espanyol del qüestionari pediatric eating assessment tool (Pedi-EAT)

Enfocament i Estratègies

Disseny d’ estudi
Es va dur a terme un estudi observacional transversal.

Participants
Pares d’infants del grup d’edat de 6 a 7 anys inclosos de forma consecutiva. Es van seleccionar per a l’estudi dos grups de participants: pares de nens amb i sense problemes d’alimentació.

Avaluació de la utilitat diagnòstica de la versió en espanyol del qüestionari pediatric eating assessment tool (Pedi-EAT)

Activitats Previstes

L’estudi es va dur a terme a Fundació Aspace Catalunya durant un període de 5 mesos des de maig a setembre del 2023, sent el període de reclutament i recollida de dades entre juny i juliol del 2023.

Per a la selecció dels participants del grup amb dificultats d’alimentació, es va obtenir un llistat dels participants candidats visitats a Fundació Aspace Catalunya. L’investigador principal va revisar els criteris d’inclusió i exclusió a través de la història clínica i va contactar telefònicament amb les famílies seleccionades informant sobre l’estudi. Es van incloure només les famílies interessades a participar-hi.

El reclutament de participants per al grup sense dificultats d’alimentació, es va realitzar amb la col·laboració de professionals de Fundació Aspace Catalunya i professionals integrants de grups de treball de l’àmbit de la logopèdia. Es va contactar amb coneguts, familiars, professionals de l’educació i amb familiars de pacients, informant sobre l’estudi i convidant a participar-hi.

Per a la recollida de dades, es va adaptar l’eina PediEAT en format de qüestionari electrònic amb Clinpasis© i es va enviar un enllaç del qüestionari online. Per tal d’evitar dades perdudes, es van configurar les preguntes perquè totes fossin de resposta obligatòria. L’investigador va trucar als pares com a recordatori i va oferir suport quan presentaven dubtes.

Es va sol·licitar als participants que proporcionessin informació sobre el gènere i edat del menor, pes en néixer, relació amb el menor, nivell d’ingressos anuals familiars, nivell d’estudis, estil d’unitat familiar i si es mostraven preocupats per l’alimentació dels seus fills. Als participants del grup objectiu, també se’ls va demanar el diagnòstic o condició de l’infant segons la CIE-10 en el cas de presentar una discapacitat o trastorn del neurodesenvolupament i si actualment s’alimentaven per sonda (nutrició enteral). Posteriorment, tots els participants podien accedir a completar l’eina si havien respost a totes les preguntes. Al final del qüestionari se’ls va preguntar pel grau de dificultat percebuda en respondre l’eina i el temps aproximat de complimentació.

Beneficis Previstos

Els trastorns d’alimentació pediàtrics poden afectar la funció física, social, emocional o cognitiva de l’infant i augmentar l’estrès del cuidador. Poden provocar dependència a suplements nutricionals orals i interferir en el funcionament psicosocial. Els comportaments problemàtics permanents, poden empitjorar i ser més difícils de canviar.

Les famílies amb infants amb dificultats en l’alimentació són susceptibles a patir majors repercussions econòmiques i necessitar majors recursos comunitaris en comparació amb els infants sense dificultats. Sovint les famílies es veuen afectades per la preocupació dels pares i per dinàmiques familiars.

Avaluació de la utilitat diagnòstica de la versió en espanyol del qüestionari pediatric eating assessment tool (Pedi-EAT)

Efectes Positius en la Comunitat o Sector Beneficiat

A causa de l’alta prevalença i les conseqüències negatives associades, els professionals de la salut han de tenir disponible un instrument d’avaluació integral útil en espanyol, que tingui en compte des d’ edats primerenques, tant símptomes fisiològics com de comportaments alimentaris per detectar les dificultats en l’alimentació. Aquesta eina permetrà desenvolupar recerca en dificultats o trastorns alimentaris pediàtrics en el context hispanoparlant, així com possibilitarà realitzar avaluacions objectives i unificades amb la finalitat d’ utilitzar un llenguatge comú a nivell universal.

Vull col·laborar

Ajuda’ns a superar els límits i millorar la vida de milers de persones