Adaptació, utilitat i eficàcia de la plataforma d’estimulació cognitiva NeuronUP aplicada a un grup terapèutic de nens i nenes amb trastorns del desenvolupament intel·lectual i altres patologies del neurodesenvolupament: estudi pilot

Els nens i nenes amb trastorns del desenvolupament intel·lectual (DI) i altres patologies del neurodesenvolupament presenten dèficits a diferents àrees cognitives que es poden estimular mitjançant programes d’estimulació cognitiva en format digital, com ara amb la plataforma NeuronUP. El programa d’estimulació cognitiva NeuronUP té com a objectiu dissenyar activitats en funció de constructes, operacions i funcions cognitives implicades en activitats quotidianes amb la finalitat d’adaptar-les al procés d’estimulació cognitiva.

La intervenció amb aquesta plataforma ha estat molt estudiada mostrant la seva eficàcia en diferents grups d’usuaris amb diferents patologies, però l’evidència sobretot s’ha centrat en persones adultes amb deteriorament cognitiu o dany cerebral adquirit. La seva eficàcia en nens i nenes amb trastorns del neurodesenvolupament no ha estat encara clarament demostrada.

Definició del projecte

Resum Executiu
Els nens i nenes amb trastorns del desenvolupament intel·lectual (DI) i al-tres patologies del neurodesenvolupament presenten dèficits a diferents àrees cognitives que es poden estimular mitjançant programes d’estimulació cognitiva en format digital, com ara amb la plataforma NeuronUP. El programa d’estimulació cognitiva NeuronUP té com a objectiu dissenyar activitats en funció de constructes, operacions i funcions cognitives implica-des en activitats quotidianes amb la finalitat d’adaptar-les al procés d’estimulació cognitiva.

Context i Justificació
Si es demostra la seva eficàcia, l’ús d’aquesta plataforma pot aportar un gran benefici a aquests usuaris i famílies, així com pot ser un eina d’intervenció de fàcil accés, doncs pot comptar-se amb ell des de casa i realitzar intervenció a distància, amb un professional de la neuropsicologia programant el tractament i supervisant els resultats i l’evolució.

Si es demostra la seva utilitat i eficàcia, aquesta pot constituir-se com una intervenció a oferir de forma continuada dins de la cartera de serveis de la nostra entitat.

Objectiu General
Adaptar i avaluar la utilitat i eficàcia d’un programa pilot d’intervenció neuropsicològica virtual grupal per a nens i nenes amb trastorns del neuro-desenvolupament cognitiu i altres patologies afins.

Objectius Específics

  • La intervenció amb el programa NeuronUP no només resulta útil sinó eficaç i es podrà observar una millora en el rendiment cognitiu dels nens i nenes participants després de la intervenció.
  • La intervenció amb el programa NeuronUP repercutirà positivament en una millor regulació emocional i de conducta, que podrem observar a través dels inventaris de conducta administrats als pares.

Enfocament i Estratègies

Disseny d’ estudi
L’estudi seguirà una metodologia quasi-experimental i un disseny pretest-posttest amb grup control no equivalent (no aleatoritzat) i que estarà format per les següents fases:

  1. Avaluació neuropsicològica pre-intervenció
  2. Programa d’intervenció d’estimulació cognitiva
  3. Avaluació neuropsicològica post-intervenció.

Participants
El grup experimental estarà constituït per quatre usuaris atesos a la Fundació Aspace Catalunya d’entre set i deu anys d’edat amb un diagnòstic de Discapacitat Intel·lectual (DI) lleu de diferent etiologia sense altres comorbiditats motores i/o psiquiàtriques.

Tots ells són atesos per un grup multidisciplinar de professionals del servei d’atenció ambulatòria de la fundació..

Activitats Previstes

La intervenció grupal tindrà un caràcter setmanal i les sessions una durada de 90min. La intervenció s’iniciarà al mes d’octubre i finalitzarà al mes de juliol del 2024.

Les sessions seran vehiculades per dues neuropsicòlogues de l’equip de salut mental del servei d’atenció ambulatòria. Totes les sessions tindran la mateixa estructura, dedicant uns primers minuts a posar-se al dia, obrir la sessió i anticipar el treball del dia, treball individual amb la plataforma NeuronUp i tancament, revisió de la sessió i comiat. Les psicòlogues seran presents en tot moment resolent els dubtes que puguin aparèixer.

Les sessions d’intervenció es duran a terme en una aula específica equipada amb un ordinador personal per a cadascun dels usuaris. Prèviament les neuropsicòlogues dissenyaran la sessió per cadascun dels usuaris ajustant-se al perfil neuropsicològic individual i a l’evolució.

Els instruments que s’utilitzaran seran els següents:

  • Avaluació cognitiva general: tots els usuaris han realitzat prèviament durant la seva trajectòria a Aspace proves psicomètriques per situar el seu diagnòstic cognitiu de discapacitat intel·lectual. El resultat és el Quocient Intel·lectual, una mesura general del rendiment intel·lectual. Les proves utilitzades en aquest cas són les escales Wechsler: WPPSI-IV, WISC-V o WNV. Aquesta és una mesura totalment anònima i que es rescatarà de la història clínica dels usuaris.
  • Bateria d’avaluació neuropsicològica infantil NEPSY-II: aquesta és una bateria que avalua tots els dominis cognitius. S’administrarà de forma parcial el domini d’atenció i funcions executives (un total de 5 subtests), doncs l’evidència assenyala que aquest és el domini amb major pes en el rendiment general i autonomia de la persona.
  • Inventari de conducta d’Achenbach per a nens i nenes de 6 a 18 anys (CBCL i TRF): aquest és un inventari de conducta que recull dades sobre el funcionament conductual del nen en diferents àrees, i que és respost pels pares (versió CBCL) i pels mestres (versió TRF). Les dades obtingudes són puntuacions numèriques que informen sobre la intensitat de la conducta en qüestió. Aquestes puntuacions són també anònimes.
  • Programa NeuronUP: programa d’estimulació cognitiva en format digital que permet treballar les diferents funcions cognitives amb activitats adaptades al perfil de cada usuari. Permet fer un recull i anàlisi del rendiment de cada usuari i fer un seguiment de la seva evolució.

Beneficis Previstos

Si es demostra la seva eficàcia, l’ús d’aquesta plataforma pot aportar un gran benefici a aquests usuaris i famílies, així com pot ser un eina d’intervenció de fàcil accés, doncs pot comptar-se amb ell des de casa i realitzar intervenció a distància, amb un professional de la neuropsicologia programant el tractament i supervisant els resultats i l’evolució.

Vull col·laborar

Ajuda’ns a superar els límits i millorar la vida de milers de persones