logo-aspace-catalunya

Plagiocefàlia: la importància del diagnòstic precoç i l’abordatge especialitzat

00Una condició cada cop més prevalent

La plagiocefàlia és una deformitat cranial caracteritzada per una asimetria en la forma del cap. En els últims anys, s’ha convertit en un motiu habitual de consulta a les unitats d’atenció precoç, especialment arran de la recomanació mèdica de col·locar els nadons a dormir de panxa enlaire per reduir el risc de síndrome de mort sobtada. Aquesta pràctica, tot i ser molt beneficiosa, ha contribuït a un augment en la incidència d’aquesta condició.

Causes diverses, impacte comú

Les causes de la plagiocefàlia poden ser prenatals (embaràs múltiple, malformacions, miomes), perinatals (instrumentació del part) o postnatals (torticoli, macrocefàlia, poc temps en posició de bocaterrosa o nadons amb menor activitat motriu). Tots aquests factors poden afavorir la compressió del crani i el desenvolupament d’una asimetria.

Detecció precoç en l’atenció primària

Durant els controls pediàtrics dels primers mesos, pediatres i infermeres valoren l’aparició d’asimetries cranials mitjançant el craniòmetre. A partir d’aquest mesurament, la plagiocefàlia es classifica en lleu, moderada o greu, cosa que condiciona l’abordatge terapèutic.

Tractament escalonat i personalitzat

El primer pas és sempre descartar una craniosinostosi, una alteració menys freqüent, però que pot requerir cirurgia. En la majoria dels casos, el tractament de la plagiocefàlia inclou:

  • Posicionament actiu durant el dia
  • Jocs en posició de bocaterrosa
  • Ús de coixins ergonòmics
  • Porteig amb motxilles adaptades
  • Canvis freqüents de postura

Quan les mesures posturals no són suficients, es recomana la derivació a un CDIAP per iniciar tractament de fisioteràpia especialitzada. En casos greus, es pot valorar l’ús de cascos ortopèdics.

Recerca i vincles amb el neurodesenvolupament

Un equip de fisioterapeutes del CDIAP de la Fundació Aspace Catalunya ha dut a terme una investigació que destaca possibles vincles entre plagiocefàlia i trastorns del neurodesenvolupament, especialment en contextos de desordres genètics. Tot i que cal aprofundir en aquesta línia, els resultats subratllen la importància d’un enfocament integral i preventiu.

Compromís amb la prevenció i l’atenció de qualitat

Des de la Fundació Aspace Catalunya, remarquem que la plagiocefàlia és, en molts casos, prevenible i que una detecció i intervenció precoç pot evitar conseqüències a llarg termini. El nostre equip multidisciplinari treballa per oferir un abordatge personalitzat i efectiu, millorant el pronòstic i la qualitat de vida dels infants i les seves famílies.

 

 

Bibliografia

1.Blanco-Diaz M, Marcos-Alvarez M, Escobio-Prieto I, De la Fuente-Costa M, Perez-Dominguez B, Pinero-Pinto E, Rodriguez-Rodriguez AM. Effectiveness of Conservative Treatments in Positional Plagiocephaly in Infants: A Systematic Review. Children (Basel). 2023 Jul 7;10(7):1184. doi: 10.3390/children10071184. PMID: 37508680; PMCI

  1. Joan Bosch i Hugas Pediatre d’Atenció Primària. EAP Rambla (ICS), Sant Feliu de Llobregat Josep Maria Costa i Clara Cap del Servei de Neurocirurgia de l’Hospital de Sant Joan de Déu: La plagiocefalia posicional: una labor de Primaria. Pautas de diagnóstico, prevención, seguimiento y derivación desde Atención Primaria.

3.Berta Rodríguez, Esther Iniesta, Roser Nogués.: Descripció d’una població infantil amb plagiocefàlia.Revista Naciendo de Psicología Psicopatología Infantil, setembre de 2023.

Go to Top