Els alumnes del Grau en CAFE de la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport (Blanquerna – Ramon Llull) descobreixen la pràctica de l’esport adaptat al Centre Integral Montjuïc, promovent la inclusió i la consciència sobre l’esport paralímpic.
Els estudiants de 4t del Grau en CAFE de Blanquerna – Ramon Llull ha vingut al Centre Integral Montjuïc de la Fundació Aspace Catalunya per participar en una jornada d’esport adaptat. Aquesta activitat ha combinat teoria i pràctica per sensibilitzar sobre la inclusió mitjançant la Boccia, un esport paralímpic, amb les persones usuàries del Servei d’Acolliment Residencial Aspace Montjuïc.
Tanmateix, els estudiants van tenir l’oportunitat de participar en una jornada d’esport adaptat, organitzada per la Fundació Aspace Catalunya. L’activitat, que va comptar amb la implicació del Servei d’Esports i del Servei d’Acolliment Residencial i, va posar de manifest la importància de la inclusió i la sensibilització a través de l’esport paralímpic.
La jornada es va estructurar en diverses activitats teòriques i pràctiques. Després d’una presentació inicial sobre la Fundació Aspace Catalunya i el seu compromís amb la inclusió, es va oferir una introducció a l’esport de la Boccia, un esport paralímpic que requereix un alt grau de precisió i estratègia. Posteriorment, els alumnes van liderar una sessió d’escalfament i van participar en partides simulades, representant les diferents classes funcionals (BC1, BC2, BC3 i BC4).
“És una experiència única que no només ens ensenya sobre esport adaptat, sinó que també ens connecta amb les necessitats reals de les persones amb discapacitat”, va destacar Ainhoa Nieto, professora associada del Grau en CAFE. Pels usuaris del Servei d’Acolliment Residencial d’Aspace, l’activitat va ser una ocasió per mostrar les seves habilitats i gaudir d’un ambient esportiu inclusiu. “És emocionant veure com podem ensenyar als futurs professionals el valor de l’esport adaptat i la seva capacitat per transformar vides”, va afirmar Lola Aguilar, coordinadora del Servei d’Esports.
Els participants van expressar un alt grau de satisfacció amb l’activitat, destacant l’oportunitat d’aprendre i reflexionar sobre la inclusió i la diversitat en l’àmbit esportiu. Durant una de les partides, un usuari de classe BC3 va compartir amb els estudiants com la Boccia li havia permès superar barreres personals i socials. Aquest moment va exemplificar com l’esport pot esdevenir una eina poderosa per a la inclusió i el creixement personal.
Aquesta col·laboració entre el Grau d’Activitat Física i Esportiva (Blanquerna-Ramon Llull) i la Fundació Aspace Catalunya reforça el compromís mutu amb la formació integral i la sensibilització dels futurs professionals en valors d’inclusió i respecte per la diversitat.
La jornada al Centre Integral Montjuïc va destacar com una experiència transformadora tant per als estudiants com per als usuaris del Servei d’Acolliment Residencial de la Fundació Aspace Catalunya. Aquesta col·laboració ha posat en relleu la importància de l’esport adaptat com a eina de sensibilització i inclusió social, així com la necessitat de continuar promovent activitats que afavoreixin la interacció entre futurs professionals i persones amb discapacitat.
De cara al futur, la Fundació Aspace Catalunya i Blanquerna-Ramon Llull en el Grau d’Activitat Física i Esportiva valoren ampliar aquesta iniciativa amb noves jornades i programes que explorin altres esports adaptats, fomentant un impacte positiu i durador en la formació i la inclusió.