Avui dia 10 d’octubre se celebra el Dia Internacional de la Salut Mental, i enguany adquireix un caire diferent i més important que mai.
Maslow (1972), en la seva teoria de les necessitats humanes, descrivia la seguretat com una de les principals necessitats humanes després de les necessitats fisiològiques (alimentació, descans, etc.). Maslow descriu la seguretat psicològica com un estat en el que l’individu percep el seu entorn com segur i lliure d’amenaces, tant físiques com emocionals. La calma i percepció de seguretat i control, estan íntimament lligades amb el benestar del psiquisme.
El moment actual i la pandèmia del Covid ha suposat la pèrdua de seguretat i control, ha augmentat la sensació de vulnerabilitat i la percepció d’un món insegur i incert, característiques principals de l’ansietat i angoixa que tots nosaltres, en grau variable, estem experimentant al llarg d’aquests mesos.
La crisi sanitària i econòmica que vivim ha posat i està posant en risc la salut mental de la societat en general però sobretot la dels col·lectius més vulnerables, com el d’aquelles persones amb un diagnòstic previ de salut mental.
Els psicòlegs valorem la rutina com un potenciador d’estructura interna i element que augmenta la possibilitat de recuperació de la persona. La situació actual ens ha obligat a reorganitzar-nos mentalment, a deixar les nostres rutines de banda de forma sobtada i a substituir-les per unes altres; això demana un esforç, adaptació i flexibilitat a nivell mental que no sempre són fàcils. La falta de control de la situació, inseguretat, l’aïllament i l’alteració de les relacions socials, pors, dols no resolts, pot arribar a bloquejar i desestabilitzar la persona en la seva globalitat.
Des de l’equip de Psiquiatria i Psicologia del Servei d’Atenció Ambulatòria d’Aspace volem posar en valor la gran capacitat d’adaptació, resiliència i permeabilitat al canvi mostrada pels nostres usuaris i les seves famílies, moltes vegades menyspreada, i que tot i ser un col·lectiu de vulnerabilitat, han ajudat a la seva estabilitat global durant aquests mesos.
L’acompanyament de la vivència dels usuaris a nivell psicològic, contenint i validant l’emoció, el treball conjunt pel maneig de l’ansietat i la frustració ajudant a la regulació de les emocions, així com l’orientació i assessorament al nucli familiar de la persona i el manteniment constant del contacte i coordinació amb els diferents professionals (metges referents, psiquiatra, psicòlegs, logopedes, fisioterapeutes, terapeutes ocupacionals i treballadores socials, així com tots els agents externs que coneixen als usuaris), han estat i encara són factors de protecció claus durant la pandèmia.
Volem destacar també el paper fonamental del nucli familiar primari i posar en valor la seva funció sostenint aquests moments difícils, el desgast psicològic i mental i la necessitat d’atenció especialitzada per ajudar a comprendre i integrar les seves vivències, evitant així la cronificació i complicació del seu malestar.
Per tots aquests motius, aquest any la celebració del Dia Internacional de la Salut Mental és més rellevant encara, ja que suposa un nou repte per als usuaris, les famílies i tots els professionals. De ben segur en sortirem tots més reforçats com a persones i com a societat.
Autors: Dra. Núria Esqué, Laura Estrela, Imma Mateos, Oscar García (Equip de Psicologia i Psiquiatria del Servei d’Atenció Ambulatòria de la Fundació Aspace Catalunya)