Sota el lema #UnFuturoMejor, avui, se celebra el Dia Mundial de la Paràlisi Cerebral amb l'objectiu de conscienciar i informar a la societat sobre la realitat i les necessitats de les persones amb paràlisi cerebral
Enguany es posa en valor la necessitat de construir un futur, on es dugui a terme una nova construcció social, més justa, més inclusiva i amb més espais de participació, apel·lant a l'oportunitat de construir entre tots i totes aquesta nova societat des de l'enfocament social de drets, perquè totes les persones puguin participar per igual.
La situació provocada pel Covid-19 ha deixat una minva en la qualitat de vida, en la participació social i en l'exercici dels seus drets, així com en els recursos de les entitats que necessiten de major suport per seguir actuant. Amb això, la pandèmia deixa un escenari de major risc per a l'atenció i major vulnerabilitat del col·lectiu i els seus familiars.
Durant la crisi de la Covid-19, les entitats del Moviment ASPACE hem demostrat la nostra capacitat de resposta davant les dificultats, la preocupació principal són les persones i el compromís social.
La paràlisi cerebral és una discapacitat produïda per una lesió al cervell que en un 94% dels casos té lloc durant el part o la gestació. Segons dades de la Fundació ASPACE Catalunya, el 6% restant respon a una paràlisi que es produeix arran d'un accident, trauma o malaltia.
És important saber que la paràlisi cerebral no es pot curar. No obstant això, els símptomes associats a aquesta discapacitat sí que poden ser tractats des de diferents àrees. Per això treballem des de l’atenció integral al llarg del cicle vital de les persones amb paràlisi cerebral, oferint una cartera de serveis essencials ajustada a les necessitats de les persones i a criteris de sostenibilitat.
A dia d'avui conviuen a tot el món 17 milions de persones amb paràlisi cerebral – 120.000 a Espanya i més de 11.000 persones resideixen a Catalunya.
Segons les últimes dades de la Generalitat de Catalunya per a tots els diagnòstics de paràlisi cerebral (G80) segons el CIM-10 i del IDESCAT:
- El 10 % de les persones amb paràlisi cerebral són menors de 18 anys.
- El 24 % tenen entre 18 i 45 anys.
- Més del 33 % són més grans de 65 anys i són les persones amb més necessitat de suport.
- 2 de cada 3 tenen problemes de mobilitat (60,6%) i 3 de cada 4 problemes per comunicar-se (76,8%).
- El 80% tenen grans necessitats de suport i les afronten amb l'única ajuda de les seves famílies i del teixit associatiu i entitats prestadores de serveis essencials.
A nivell de gènere el 58’7 % són homes i el 41’3 % són dones.
No hi ha dues persones amb paràlisi cerebral iguals, és a dir, que algunes persones viuran amb força autonomia, mentre que altres requeriran de suport de terceres persones per a la majoria de les seves tasques diàries.
Avui és el Dia Mundial de la Paràlisi cerebral! Avui, més que mai, ajuda'ns a visibilitzar a les persones amb paràlisi cerebral que viuen a tot Catalunya i l'estat, i que reclamen un futur millor.
Manifiesto lectura fácil castellano
Vídeo campanya Confederación Aspace #unfuturomejor