Xerrada taller sobre el dret a la intimitat en persones amb discapacitat

El dia 13 de desembre de 2022, la Sílvia Alba, treballadora social de la Residència i del Centre diürn i ocupacional Montjuïc d'Aspace, experta en ètica aplicada a l'acció social i psicoeducativa, i membre de ERAE (espai de reflexió i acció ètica) de Dincat, i la Mónica Platas, Responsable de Drets i Suport a l’exercici de la capacitat jurídica de Dincat, han realitzat una Xerrada taller sobre el dret a la intimitat en persones amb discapacitat. L’acte s’ha realitzat de forma online i ha comptat amb més de 50 persones assistents, de diferents entitats que treballen per a l’atenció de persones amb discapacitat intel·lectual.

La xerrada s’ha dividit en tres blocs. El primer de tots, impartit per la Silvia Alba, s’ha centrat en el dret a la intimitat de les persones amb discapacitat des d’una perspectiva ètica. La intimitat és un dret reconegut i fonamental però és molt fàcil vulnerar-lo i més en persones que tenen una manca manifesta a l’hora de comunicar-se.

Per fomentar la seva autonomia i felicitat hem de vigilar de respectar les diferents vessants que formen part de la seva esfera d’intimitat. Per aquesta raó és important proporcionar espais individuals i tranquils per a totes les persones que es troben en aquesta situació. Les persones a càrrec de les seves atencions han de respectar la seva integritat i saber en quin moment precisen estar soles, quan volen estar acompanyades i amb qui volen compartir aquests espais. La necessitat a la intimitat també inclou la sexualitat, en aquest sentit, la Sílvia Alba ha comentat que “a vegades les persones amb discapacitat es perceben com a asexuades per part de les famílies i els cuidadors. Quan es nega el dret a la seva intimitat apareixen conductes inadequades com l’exhibicionisme”.

El segon bloc ha tractat sobre les diferents lleis que regulen el dret a la intimitat de les persones recollits per la Organització de les Nacions Unides, per la Unió Europea i l’estat espanyol. Aquesta part ha anat a càrrec de la Mónica Platas i ha posat sobre la taula en quin marc s’han de regir els cuidadors de les persones amb diversitat funcional per respectar el dret a la intimitat i a quines institucions s’han de redirigir si es contempla alguna vulneració.

Finalment, el tercer bloc ha tractat sobre l’aplicació pràctica del dret a la intimitat per ajudar a posar-ho en pràctica amb persones amb discapacitat. La Sílvia Alba ha posat exemples pràctics, exercicis i dinàmiques per realitzar amb els usuaris. Ha sigut la part més enfocada als cuidadors i d’un valor més pràctic, remarcant el paper que tenen per a fer entendre als usuaris que tenen dret a la intimitat i com exercir-ho. Alguns dels exemples que ha posat la Sílvia per adequar l’entorn són utilitzar la senyalètica, arribar a acords amb els companys de les persones usuàries per compartir l’espai sense perdre individualitat o fer que els passadissos i els voltants de les habitacions siguin espais tranquils per a no molestar a les persones que hi viuen.

Els assistents han tingut l’oportunitat d’intervenir després de cada bloc per fer preguntes, comentar experiències amb usuaris i exposar informació enriquidora per a la xerrada. En definitiva, ha estat una xerrada-taller molt interessant: partint per l’enfocament ètic de la qüestió i com es percep la intimitat per la societat respecte a les persones amb discapacitat, les lleis que regulen el dret a la intimitat i la seva implementació i, per acabar, exemples pràctics i activitats que les persones encarregades de les cures poden portar a terme directament sobre el terreny.

Donem les gràcies a Dincat per l’organització d’aquesta xerrada tan enriquidora i fonamental per a la tasca diària de tants professionals i organitzacions que vetllen per la salut i el benestar del col·lectiu de persones amb discapacitat intel·lectual.

Categoria:
Centres diürns i ocupacionals
,
Residència
,
Institucional