Manifest contra l'emergència climàtica

La Comissió d’Escoles + Sostenible de l’escola d’educació especial ASPACE dona suport a les mobilitzacions que es portaran a terme durant aquesta setmana i animem a totes les companyes i famílies a sumar-s’hi.

A les portes d’una crisi ecològica i climàtica sense precedents, una mobilització històrica de base ecologista recorre els pobles i ciutats del planeta. Del 20 al 27 de setembre està convocada a tot el món una setmana de mobilitzacions, amb l’objectiu de conscienciar sobre la crisi climàtica. Aquestes mobilitzacions culminaran el divendres 27 de setembre amb centenars de manifestacions on milions de persones de tot el món sortiran al carrer. A Barcelona hi ha convocada l’anomenada Vaga per la Terra així com una gran manifestació als Jardinets de Gràcia a les 18 hores.

 Durant més de tres cents anys, la nostra societat s’ha basat en les energies fòssils que han esquerdat el fràgil equilibri ecològic planetari i ens han empès acceleradament cap a un col·lapse socioecològic que compromet el nostre benestar actual i futur. Davant d’aquest col·lapse imminent, centenars de milers de persones joves organitzades als carrers han fet un pas endavant per denunciar i assenyalar a les administracions públiques, governs i multinacionals com a còmplices i responsables de l’emergència climàtica que vivim.

 Però aquesta emergència no sorgeix del no res: històricament s’ha intensificat l’explotació de la natura per mantenir el creixement econòmic. Consumint més i més béns naturals, energies no renovables i matèria, la civilització industrial ha superat la capacitat de recuperació de la natura xocant amb els límits físics del sistema Terra. La pèrdua de biodiversitat, l’increment de les temperatures globals, la contaminació de rius i dels oceans o la desertització i la pèrdua de sòl fèrtil, entre moltes altres, són les conseqüències més visibles d’una crisi ecològica i climàtica que ha trencat l’equilibri ecològic del planeta comprometent les funcions biofísiques fonamentals per la vida humana. L’empobriment del planeta denota que el creixement econòmic infinit és contraproduent per la vida de qualsevol ésser viu. El decreixement econòmic és fa vital i irremeiable. Però aquest decreixement ha de ser totalment solidari i corresponsable per tenir una societat justa, cohesionada i harmoniosa amb el medi ambient.  

 Les bones voluntats expressades per governs, administracions i multinacionals no s’han materialitzat en un canvi profund: les conferències, acords i pactes pel clima (p.e. Protocol de Kioto, Acords de París,...) no han suposat una reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle i les temperatures globals segueixen augmentant imparables.

En aquest context la setmana de mobilitzacions pel clima ha de ser la pedra de toc que permeti articular una resposta de tota la societat  al voltant de la defensa de polítiques que combatin la crisi ecològica i climàtica per garantir un present i unes vides dignes en un entorn ecològicament saludable.

 Carrer a carrer, poble a poble, defensem la terra, defensem la vida.

Categoria:
Notícies