Fundació Aspace Catalunya participa a la sessió de compromís social organitzada per la UCH

La responsabilitat social corporativa, un valor diferencial i estratègic en les entitats sanitàries i socials.

El passat dia 7 de juliol, vam ser convidats per la Unió Catalana d’Hospitals (UCH) a participar en una sessió, juntament amb altres representant de diverses entitats del sector social i sanitari, on Vector 5, una consultora que ajuda a les organitzacions a alinear-se amb la RSC (responsabilitat social corporativa), va poder presentar els resultats de la 1a edició del Perfil de Compromís Solidari, eina d’anàlisi dels principals vectors de compromís social. Aquesta eina ajuda a les entitats a posicionar-se i anticipar-se als nou requeriments normatius per la contractació de serveis d’atenció a les persones en el marc de la provisió de serveis públics.

Va ser una sessió molt completa i interessant per a tot el sector. Per part de Josep M. Canyelles, de vector 5, es van presentar resultats agregats de tots els vectors de les 7 entitats avaluades; també des de la UCH, en Josep M. Bosch, va poder aportar coneixement sobre el marc normatiu europeu, el qual enfoca un escenari futur on el model de contractació pública estarà orientat a que les entitats que donen atenció a les persones siguin responsables a nivell social, estiguin compromeses amb els seus grups d’interès, i vagin més enllà de l’aspecte normatiu.

Per últim, en la taula rodona, des de Fundació Aspace Catalunya, es va poder explicar l’experiència de l’entitat, així com les accions més destacades, d’incorporar l’eina de perfil de compromís solidari (PCS), compartint amb altres entitats el valor diferencial aportat en la gestió transversal de l’entitat.

La responsabilitat social corporativa pren cada vegada més força en les organitzacions, ha de ser un valor diferencial i estratègic en els serveis d’atenció a les persones. En el sector sanitari i social no només hem de fer la feina bé, sinó que a part de poder-ho demostrar a través de formalització, hem d’anar més enllà, ser responsables, compromesos, i poder retornar a la societat i al planeta algun valor.

El treball amb aquesta eina té caràcter continu, ja que les adaptacions normatives i les bones pràctiques són dinàmiques i canviants, com l’entorn. Les propostes ambientals han de formar part de la millora contínua a llarg termini; el benestar i la seguretat de l’entorn laboral ha de ser un pilar clau en una organització, l’eficiència i la sostenibilitat econòmica és vital per poder seguir viu com a organització, i també com a sector, entitat sanitària i social, hem de comprometre’ns amb la comunitat, amb els drets de les persones, amb el valor de la transparència de les nostres accions i amb el valor d’un govern i una gestió ètica de les entitats que presten serveis a les persones.  

Categoria:
Institucional