DIA EUROPEU DE LA PROTECCIÓ DE DADES

El 28 de gener se celebra el Dia Europeu de la Protecció de Dades dedicat a conscienciar i a sensibilitzar sobre la seva importància en tots els àmbits de la societat i les empreses.

Enguany volem fer èmfasi en la importància de la Ciberseguretat a les entitats que treballem amb dades delicades donada l’alta incidència de ciberatacs en el sector salut, que ha patit un augment de l’11% amb 1.613 atacs setmanals en entitats i empreses espanyoles.

És rellevant a causa de la tipologia de dades amb les quals treballem en el sector però també per la gravetat associada a la interrupció dels serveis de salut en cas de ciberatacs.

A continuació us donem algunes recomanacions que segur us ajudaran per protegir-vos dels ciberatacs:

  1. Desconfia dels correus electrònics, SMS o Whatsapp de remitents sospitosos i no descarreguis ni executis elements o enllaços adjunts. Pot tractar-se d’una campanya de phishing que captura dades personals o credencials, o que descarregui un virus o ransomware que encripti i segresti dades.
  2. Cal mantenir al dia i actualitzats els dispositius i programes. No instal·lis mai programes i aplicacions d’origen dubtós o desconegut.
  3. Assegura’t que tens un antivirus actiu i actualitzat en els teus equips de treball. També en el telèfon mòbil.
  4. Evita guardar les contrasenyes en els navegadors. Fes servir contrasenyes robustes i utilitza un doble factor d’autenticació sempre que estigui disponible.
  5. Assegura’t de tenir sempre una còpia de seguretat actualitzada.

Durant el 2023 a la Fundació Aspace Catalunya hem fet campanyes de sensibilització per donar eines de reconeixement de correus maliciosos al personal i hem fet altres accions per millorar la protecció davant de les amenaces de ciberseguretat.

De cara al 2024 continuarem oferint formacions específiques en ciberseguretat a tots els professionals i realitzarem més accions per millorar la nostra protecció, així com la capacitat de detecció i resposta a incidents, amb la col·laboració de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya. El nostre objectiu és treballar per aconseguir certificar-nos en un estàndard de seguretat com l'ISO 27001 o l'Esquema Nacional de Seguretat.

La inversió en ciberseguretat fa que les entitats puguem ser més sostenibles i segures. El creixent nombre de ciberatacs existents al sector pel fet que els serveis i la societat estem més interconnectats i som més dependents envers les noves tecnologies, requereix una actitud proactiva en l'àmbit de la ciberseguretat, per part de les organitzacions i dels seus professionals. És un risc que no evitarem mai al 100%, però el coneixement més gran en la matèria i la conscienciació ajudarà a reduir les possibilitats d'atac.

Categoria:
Institucional