MISSIÓ A BRUSSEL·LES TAULA DEL TERCER SECTOR

El passat 26 i 27 de setembre, la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya va organitzar una missió a Brussel·les per connectar les entitats del tercer sector social amb les institucions de la Unió Europea, facilitant el coneixement de com aquestes funcionen i fer visibles les prioritats del sector tant a nivell social com també sanitari.

En aquesta visita a les diferents administracions de la Unió Europea, hem pogut identificar processos clau en l’agenda social europea i reforçar l’aliança amb xarxes europees del sector.

Mentrestant, a l’agenda Catalana, si tot continua com estava previst, aquest proper dimecres dia 5, al Parlament hi haurà el debat a la totalitat de la Llei del Tercer Sector Social de Catalunya. Francina Alsina, Presidenta de la  Taula de Tercer Sector  hi ha estat treballant intensament junt amb totes les entitats, i esmenta: “Sabeu com n’és d’important per al sector que s’aconsegueixi aprovar-la i aplicar-la”  cal celebrar-ho.

En l’esmentada estada a Brussel·les, delegació de la Taula ha representat la gran majoria dels àmbits d’intervenció i prioritats del sector a Catalunya; des de la pobresa, l’exclusió social i l’habitatge fins al treball amb joventut i gent gran, la inserció sociolaboral o la salut i la discapacitat.

Gràcies a l’organització i el suport de la Taula, 20 entitats federades han  pogut enviar els seus delegats a Brussel·les: Creu Roja Catalunya, Càritas Catalunya, ECAS, Associació Sant Joan de Déu, COHABITAC, FEPA, AGIPCAT, Federació Catalana de Voluntariat Social,  FEDELATINA, FEDAIA, Fundació Pere Tarrés, FEATE, FEICAT, Federació de Cooperatives del Treball, Dincat, COCARMI, FEPCCAT, Federació Catalana d’Autisme i Federació Catalana de Donants de Sang.

En representació de la Federació de la Paràlisi Cerebral i la Pluridiscapacitat de Catalunya (FEPCCAT) hi ha assistit la Sra. Elena Puigdevall, actual vicepresidenta de la FEPCCAT i Directora General de Fundació Aspace Catalunya.

Durant els dos dies de missió s’han pogut dur a terme una vintena de reunions en diversos grups de treball:

  • La Delegació del Govern davant la Unió Europea i d’ACCIÓ, ha ofert el seu suport i assessorament a totes les entitats per acompanyar-nos en el procés d’internacionalització i participació europea en el llarg termini.  Alhora, ha col·laborat de forma excel·lent en l’organització i  preparació prèvia de les diverses reunions que mantindríem amb les institucions europees.
  • Organització d’una Taula rodona sobre el Pla d’Acció europeu per a l’Economia Social amb ponents de la Comissió Europea (DG-EMPL i DG-GROW), Social Economy Europe i DIESIS Network.
  • Reunions amb diversos representats especialitzats de la Comissió Europea en l’àmbit social i sanitari. La Direcció General de Treball i Assumptes Socials de la Comissió Europea on s’estan treballant estratègies en polítiques europees clau com: l’Estratègia Europea de les Cures, la Garantia Infantil i diverses iniciatives d’inserció sociolaboral emparades sota el FSE+. Finalment, la delegació de la Taula ha pogut conèixer la tasca del Comitè Econòmic i Social i del Comitè de les Regions.
  • Reunions de treball amb els següents eurodiputats catalans: Dolors Montserrat, Diana Riba, Ernest Urtasun, Javi López i Toni Comín. Les diverses reunions celebrades al Parlament Europeu han permès debatre reptes i prioritats en l’agenda social europea i catalana com ara: la situació socioeconòmica i la inflació; la salut i les discapacitats; o l’impacte social de la transició verda i digital.

En nom de la FEPCCAT, Elena Puigdevall ha compartit amb el responsables dels diferents estaments, tant catalans com europeus, els principals reptes que tenim per tal de donar resposta a les necessitats socials, educatives i de salut de la població amb paràlisi cerebral i pluridiscapacitat de Catalunya.

S’ha fet especial èmfasi en el dimensionament de la població d’aquest col·lectiu, així com de la gran complexitat de cures i de recursos que es requereixen. Així ho descriu l’Informe breu publicat i elaborat per la Unitat d’Informació i Coneixement del Servei Català de la Salut, Federació de la Paràlisi Cerebral i la Pluridiscapacitat de Catalunya (FEPCCAT) i Fundació ASPACE Catalunya. http://hdl.handle.net/11351/7195

La Paràlisi Cerebral i la Pluridiscapacitat afecta a més de 15.000 persones arreu de Catalunya.

La necessitat de recursos d’aquesta població és més elevada que anys enrere, donat que l’esperança de vida és més alta i la complexitat de l’abordatge de forma intensiva no només és vital en la primera infància, sinó també ho serà en l’acompanyament en l’adolescència, edat adulta i la vellesa.

En l’esmentat estudi s’observa com la població amb paràlisi cerebral presenta un 60% de risc alt i moderat de tenir problemes de salut, respecte a un 22% en població equivalent en edat, sexe i renta. La despesa sanitària és 2,4 vegades superior a la de la població equivalent. En aquest context, caldria analitzar també les necessitats socials, un altre element cabdal per a les famílies.

Seguint aquest anàlisi de situació poblacional, des de la FEPCCAT, s’ha exposat als diferents estaments de les polítiques Europees, com als diversos eurodiputats catalans, la mancança de recursos existents, les dificultats de finançament i de les condicions contractuals actuals del teixit del sector.

Ara és l’hora de fer un pas endavant en el redisseny dels diversos recursos socials, educatius i sanitaris, tant en l’etapa infantil, edat adulta i vellesa.

Cal acompanyar i cuidar a tot el col·lectiu amb major qualitat, vetllant per una major dignificació de l’atenció, una integració real ajudant en el seu desenvolupament i autonomia, així com un abordatge des d’una visió integrada sanitària, social i educativa.

Calen més recursos, però sobretot, cal una mirada ferma, compromesa, responsable i valenta des de totes les administracions Catalanes i Europees.

Vull donar les gràcies als organitzadors i responsables de la Taula per fer possible aquest espais clau de treball a nivell internacional comptant amb la participació de totes les entitats federades.

Sra. Elena Puigdevall i Grau
Vicepresidenta de la FEPCCAT
Directora General de Fundació Aspace Catalunya

Go to Top