Servei d'esports

El servei d’esports és un servei transversal, constituït per un equip de professionals provinents de diferents camps de l’activitat física: docència, activitat aquàtica, rehabilitació, esport adaptat, camp social…. sempre amb una base docent. Treballem transversalment amb els professionals dels centres ocupacionals, residència i escola.

Antecedents del servei d’esports

Des de la creació del centre escolar al 1966, l’activitat física i l’esport ha estat present a la comunitat Aspace com a font d’estimulació, d’entrenament, d’esforç, de disciplina, de socialització, i una porta a la possibilitat de viatjar i veure món gràcies a les competicions esportives. La creació del club esportiu Aura durant aquesta primera etapa va ser el precedent del que vindria després.

El club esportiu Aspace (1989-2012) va arribar a comptar amb més de 100 esportistes i amb representació en les competicions esportives de màxim nivell (tant estatals com internacionals). A les seccions inicials de natació i atletisme, s’hi van sumar les de boccia, slalom, ciclisme, activitats a la natura, futbol.... Molts dels esportistes han seguit impulsant i donant suport a les entitats esportives que inclouen a persones amb PC un cop acabada la seva carrera esportiva. (per saber-ne més, consultar revista connexió num 32, pag 15 en el següent link: http://aspace.cat/files/attachments/4/5/5aa69160bfaa7.pdf

Actualment,  les persones que volen fer esport de competició s’adrecen a la Federació Esportiva Catalana de Paralítics Cerebrals (FECPC) link: http://www.fecpc.cat/

Filosofia

La filosofia d’atenció a l’usuari és promoure l’activitat física com a font de plaer i socialització; una pràctica que permeti mantenir les funcions motrius i desenvolupar les pròpies capacitats per adquirir o conservar la màxima autonomia possible.

Amb aquest objectiu, el servei:

  • Gestiona, planifica, imparteix i avalua les activitats físiques que s’ofereixen als usuaris d’Aspace dels diferents centres de servei, acollint com a propis els objectius generals de treball establerts pels professionals de cada centre per als seus usuaris.
  • Proposa, a partir de les activitats físiques, que aquesta transversalitat arribi als destinataris finals i als professionals que treballen amb ells.
  • Per a les propostes es parteix d’un fil conductor que guia projectes a 4 anys vista, seguint els cicles olímpics. Cada any té una activitat reina que va conduint les activitats.

Els cicles de 4 anys permeten preveure objectius a mig i llarg termini i assolir els reptes previstos donant prou temps als avenços dels usuaris i del conjunt de la comunitat.

  • Treballa per aconseguir una millor cohesió entre la comunitat educativa i assistencial, així com per participar de forma inclusiva amb les entitats de la ciutat i les activitats populars que s’hi organitzen.

Etapa actual:  PROJECTE CAMÍ ADAPTAT A TOKIO 2020

A les instal·lacions del Centre Integral Montjuïc es duen a terme activitats fisicoesportives de caire participatiu i recreatiu, sota el nom d’esport per tothom, així com activitats aquàtiques.

El nom del projecte és “Camí Adaptat a Tokio 2020”. Segueix un cicle de 4 anys que va ser iniciat el 2016 i preveu la seva finalització el 2020, coincidint amb l’any dels Jocs Paralímpics de Tokio.

El fil conductor del projecte “Camí adaptat a Tokio 2020” és la creació col·laborativa d’un joc de taula de preguntes i respostes de divulgació de l’esport adaptat i dels hàbits saludables d’activitat física. Seguint aquest fil, les activitats físiques també s’estructuren al voltant d’eixos d’animació basats en dinàmiques extretes de jocs de taula o de jocs virtuals.

ACTIVITATS BÀSIQUES

Adreçades tant al públic escolar com al públic adult de la Residència i Centres ocupacionals d’Aspace.

Activitat aquàtica: Activitat física realitzada en el medi aquàtic, on es treballa el control i millora de les habilitats i destreses bàsiques pròpies de l’aigua:  flotació, propulsió, immersió, control respiratori, relaxació...a través d’activitats individualitzades i col.lectives, amb jocs i reptes, amb i sense música...amb l’objectiu final de gaudir de la llibertat que ens pot atorgar l’aigua.

Esport per a tothom: Activitat física basada en jocs esportius i reptes motrius que es practica en grups heterogenis de capacitats. En el seu disseny s’ha buscat l’adaptació de les tasques i metodologies que garanteixin la participació de tothom, tot seguint el principi de les “3P”: presència, participació i progrés.

En el cas dels escolars, l’esport per a tothom es planteja com una alternativa a l’educació física pròpia d’aquesta etapa.

Activitats d’estiu: Durant el mes de juliol es preparen activitats poc practicades durant el curs, com jugar al futbol, fer lliguetes esportives de boccia, anar a la platja, tastar activitats noves, com el paddle surf o anar en bicicleta...Se sol tancar amb una trobada esportiva i un dinar comunitari.

Casal d’estiu: El servei d’esports du a terme l’activitat aquàtica, amb el suport del personal del casal.

Tastets esportius: Són activitats puntuals i es fan en col·laboració amb altres entitats, i ens permeten descobrir altres activitats, com el ciclisme, la vela, el padde surf, l’hoquei....

PROJECTES DE PARTICIPACIÓ COMUNITÀRIA

Activitats inclusives: Com a extensió de l’activitat d’esport per tothom es fan intercanvis d’anada i tornada amb alumnat de secundària i batxillerat o de cicles formatius. Quan l’alumnat dels altres centres ve a casa nostra, comparteix una activitat d’esport per tothom. Trenca estereotips, parlant i jugant amb els usuaris habituals de l’activitat, visita les instal·lacions, acompanyats pels usuaris i fan una valoració compartida de l’activitat. Quan anem allà, són els alumnes escolars, qui, amb la guia i suport del seu professor d’educació física, preparen les activitats a les que som convidats i compartim. Link: http://aspace.cat/ca/intercanvi-socioesportiu-amb-linstitut-emperador-carles

Jornades de cohesió “Fem el Cim”: es tracta d’una macroactivitat en la que participen tots els usuaris i professionals dels centres. L’organització, en forma de gimcana i de reptes cooperatius, pretén buscar un espai de gaudi que potencii la relació entre els participants, ja siguin usuaris, treballadors de contacte directe amb els usuaris o sense ell. Es fan 1 cop l’any a les instal.lacions del Centre integral Montjuic en forma de gimcana, amb l’objectiu de crear cohesió en la comunitat Aspace. Link: http://aspace.cat/ca/jornades-recreatives-fem-el-cim

Joc de taula camí adaptat a Tokio 2020: creació d’un joc de taula de preguntes i respostes sobre els hàbits esportius saludables i l’esport adaptat a la paràlisi cerebral. Un cop confeccionades les preguntes a partir dels propis usuaris i amb la col.laboració d’alumnat de secundària de diferents centres educatius, s’han creat tres taulells de joc basats en tres esports adaptats molt practicats pels esportistes amb PC: atletisme, slalom i boccia, sobre els quals es pot jugar.

Cadascun d’ells planteja una recreació adaptada del reglament de cada esport, de forma que quan contestes positivament les preguntes plantejades, pots avançar o no, amb normes molt semblants a les que l’esport presenta a la realitat. Per saber-ne més: http://aspace.cat/ca/cami-adaptat-a-tokio-2020

Juguem: programa pioner en la INCLUSIÓ d’infants i joves amb PLURIDISCAPACITAT en activitats físiques i esportives fora de l’horari escolar. És un programa conjunt entre l’Institut Barcelona Esports (IBE), dins del programa “Barcelona Esport inclou”;  l’Associació Esportiva l’Eixample, La Fundació ASPACE Catalunya i l’escola d’Educació Infantil i primària Els Llorers.

Per saber-ne més: http://aspace.cat/ca/projecte-juguem   

Revista connexió  num 33, 2018  http://aspace.cat/files/attachments/4/5/5c06999545442.pdf

El projecte, que encara continua, ha donat fruit amb la publicació de la “Guia de recursos 1,2,3, Juguem: 100 PROPOSTES PER A INCLOURE SENSE LÍMITS: la participació d'infants i joves, amb i sense pluridiscapacitat, en les activitats fisicoesportives.”

http://aspace.cat/ca/presentacio-de-la-guia-de-recursos-1-2-3-juguem-1

Per descarregar la guia:

https://ajuntament.barcelona.cat/esports/sites/default/files/guia_-123_juguem-_accessible_0.pdf

Aquest servei pertany a l'àrea dels serveis comunitaris. Més informació al tríptic.